ICCJ: Societatea de asigurare are calitatea de parte responsabila civilmente si are obligatia de a repara singura prejudiciul cauzat prin infractiune
1. Acte normative publicate în Monitorul Oficial în perioada 08.02.2016-12.02.2016
Ordinul preşedintelui ANAF nr. 521/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată în perioada 08.02.2016-12.02.2016.
Actul normativ amintit completează prevederile din art. 316 alin. 1 lit. a) și b) din Codul Fiscal referitoare la înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA. Scopul acestui act normativ este facilitarea procedurii de înregistrare a persoanei impozabile în scopuri de taxă pe valoarea adăugată. În concordanță cu prevederile din Codul Fiscal, procedura de înregistrare în scopuri de TVA se aplică în următoarele situații:
-înainte de realizarea unor astfel de operaţiuni, dacă contribuabilul declară fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut de Codul fiscal, fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;
-dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire, dar persoana impozabilă optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.
Potrivit acestui act normativ persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată va depune la organul fiscal competent:
– cererea de înregistrare în scopuri de TVA;
– declaraţia de înregistrare;
– declaraţia de menţiuni;
Ordinul directorului general al ANCPI nr. 117/2016 privind aprobarea termenelor pentru soluţionarea cererilor care au ca obiect furnizarea serviciilor de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Prin actul normativ se dorește crearea unui cadru omogen în privința termenelor de eliberare a documentelor și datelor rezultate din furnizarea serviciilor de către ANCPI. Termenele se calculează pe zile lucrătoare, ziua înregistrării cererii în registrul general de intrare neintrând în calculul acestora. Directorul oficiului teritorial poate stabili, prin decizie, termene mai scurte decât cele prevăzute în anexă, cu consultarea prealabilă a preşedintelui Camerei Notarilor Publici în a cărei rază de activitate este situat oficiul territorial.
Cu titlu exemplificativ, menționăm următoarele termene:
– întabulare drept de proprietate sau dezmembrăminte: termen normal – 7 zile lucrătoare, termen de urgență – 2 zile lucrătoare;
– întabulare ipotecă/privilegiu: termen normal –2 zile lucrătoare, termen de urgență –1 zi lucrătoare;
– extras de carte funciară pentru informare: termen normal –2 zile lucrătoare, termen de urgență –1 zi lucrătoare;
– extras de carte funciară pentru autentificare: termen normal –2 zile lucrătoare, termen de urgență –1 zi lucrătoare.
2. Ştiri juridice
Recurs în interesul legii referitor la plata despăgubirilor în accidentele de circulație, admis.
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii și prin Decizia nr. 1/2016 a stabilit că în aplicarea şi interpretarea unitară a dispoziţiilor art. 86 din Codul de procedură penală care reglementează persoana responsabilă civilmente, societatea de asigurare are calitatea de parte responsabilă civilmente şi are obligaţia de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracţiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare şi prin dispoziţiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Astfel, s-a pus capăt unei practici neunitare la nivelul instanțelor de judecată care adoptau soluții diferite în această privință.
Proiect de lege privind ordinul european de protecție.
Conform proiectului, o persoană care ar putea fi victima unor infracțiuni pe teritoriul României va putea să beneficieze de protecție și în celelalte state membre ale Uniunii Europene. Ordinul de protecție poate fi emis dacă sunt îndeplinite o serie de condiții enumerate în actul normativ. Emiterea ordinului de protecție este de competența organului judiciar pe rolul căruia se află cauza care a dus la emiterea respectivului ordin de protecție.
Prin această reglementare se urmărește o protecție sporită a victimei care ar putea să fie agresată din nou în măsura în care ordinul de protecție nu ar avea acoperire teritorială la nivel UE. De asemenea, prin acest proiect este prevăzută procedura de urmat în situația în care România este stat de executare a unui ordin de protecție.
Publicat la: