Anumite intelegeri anticoncurentiale savarsite de intreprinderile care detin o pozitie dominanta au fost eliminate din categoria practicilor interzise

1. Acte normative publicate în Monitorul Oficial în perioada 29.02.2016-04.03.2016

Legea concurenţei nr. 21/1996
Principalele modificări ale Legii concurenței vizează: practicile anticoncurențiale; concentrările economice; organizarea Consiliului Concurenței și procedura de examinare preliminară, de investigare și de adoptare a deciziilor.
În ceea ce privește practicile anticoncurențiale sunt eliminate din categoria practicilor interzise anumite înțelegeri anticoncurențiale și anumite practici abuzive săvârșite de întreprinderile care dețin o poziție dominantă. Astfel, cu titlu exemplificativ, arătăm că au fost eliminate: înțelegerile constând în participarea cu oferte trucate la licitații, înțelegerile care elimină de pe piață alți concurenți, limitează sau împiedică accesul pe piață și limitează exercitarea concurenței de către alte întreprinderi, precum și înțelegerile de a nu cumpăra de la sau de a nu vinde către anumite întreprinderi fără o justificare rezonabilă.
Referitor la concentrările economice pragurile valorice a căror îndeplinire atrage obligația de a notifica operațiunile de concentrare economică Consiliului Concurenței se mențin în noua reglementare. Dintre modificările privind procedura de examinare preliminară cea mai importantă se referă la posibilitatea de efectuare a inspecțiilor inopinate în orice spații în care întreprinderile își desfășoară activitatea, extinderea termenului pentru contestarea încheierii judecătorești privind inspecția inopinată de la 48 de ore la 72 de ore, introducerea posibilității întreprinderilor investigate de a recunoaște săvârșirea faptelor anticoncurențiale anterior finalizării investigației și de a beneficia astfel de reducerea cuantumului amenzii cu un procent cuprins între 10% și 30%.

HG nr. 133/2016 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Potrivit actului normativ, în programele care au ca scop ocuparea temporară a forței de muncă, pentru executarea de lucrări și activități de interes pentru comunitățile locale, pot fi cuprinse persoanele neocupate, înregistrate ca șomeri la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă județene, indiferent dacă beneficiază sau nu de indemnizație de șomaj.
Subvenția, pentru angajatorii care încadrează în muncă persoane în cadrul unor astfel de programe, se acordă în baza schemei de ajutor de minimis, instituită prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
În vederea beneficierii de subvenționarea locurilor de muncă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, angajatorii trebuie să facă dovada că:
– au prevăzut în statut sau în actul de înființare activitatea respectivă;
– sunt acreditați sau autorizați pentru derularea activității respective, iar acreditarea (autorizarea) nu este suspendată, retrasă sau încetată;
– li s-au atribuit contractele de către autoritățile administrației publice locale cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achizițiile publice.

2. Ştiri juridice

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță pentru deblocarea proiectelor de infrastructură.
Ministerul Transporturilor a terminat de redactat proiectul de ordonanță de urgență în scopul implementării proiectelor de infrastructură națională. Noul proiect este gândit în sensul implementării infrastructurii de transport transeuropean și al simplificării procesului de autorizare a lucrărilor de construcție aferente. Ministerul intenționează prin acest proiect să asigure o cât mai bună transparență a procesului de implementare a acestor categorii de proiecte și o cât mai bună interconectivitate între rețeaua de transport de interes național/regional cu cea europeană. Schimbările preconizate au în vedere emiterea autorizației de construire în baza acordurilor de principiu, fără însă a exonera beneficiarul proiectelor de obținerea, după caz, a altor autorizații sau avize.
Proiectul de ordonanță mai prevede reglementări privind emiterea avizelor de amplasament favorabil condiționate ale operatorilor din domeniul utilităților, în scopul reducerii termenului de eliberare a autorizației de construire pentru proiectele de infrastructura de transport transeuropene. În plus, se reglementează plata sumelor aferente disputelor rezultate din contractele de execuție lucrări, pe bază de act adițional încheiat la contract, prin acordul de voință al părților, până la obținerea titlului definitiv și irevocabil, condiționat de constituirea de către executanții de lucrări a unor scrisori de garanție bancară.

Impozit mai mic pe locuințe în cazul nedeclarării activității la sediul social.
În noul sistem de impozitare a locuințelor proprietarii de imobile care desfășoară și activități economice în acel imobil vor plăti din 2016 o sumă mult mai mare față de anii trecuți. În cazul în care persoana impozabilă nu desfășoară activități la sediul social, aceasta va plăti un impozit mai mic. Astfel, persoanele fizice care au înregistrat la adresa la care locuiesc și un sediu social, pot alege să nu își mai desfășoare activitatea economică acolo.
Contribuabilii care doresc să declare că nu mai desfăşoară activitate economică la sediul social trebuie să urmeze o anumită procedură, în conformitate cu regulile stabilite de Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). În acest sens, contribuabilii pot declara în fața ORC că își desfășoară activitatea economică la un punct de lucru sau în altă locație.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp