S-au modificat normele care reglementeaza comercializarea produselor si serviciilor de piata.

1. Acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 23 martie 2015 – 29 martie 2015.

Legea nr. 53/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
Actul normativ transpune Directiva 2011/77/UE a Parlamentului European și a Consiliului Europei din data de 27 septembrie 2011.
Potrivit acestui act normativ, termenul de protecţie a unei compoziţii muzicale cu text încetează după 70 de ani de la decesul ultimului supravieţuitor dintre textier şi compozitor, indiferent dacă aceştia au fost sau nu au fost desemnaţi drept coautori.
Din punct de vedere al duratei de protecție, actul normativ realizează distincția între publicarea sau comunicarea legală pe o fonogramă și publicarea sau comunicarea legală altfel decât pe o fonogramă.
În ceea ce privește durata de protecție a drepturilor patrimoniale ale artiștilor interpreți sau executanți, acest act normativ stabilește o durată de 50 de ani de la data interpretării sau executării, stabilind însă și două excepții în acest sens.
Ca și ultim aspect, actul normativ reglementează și aspecte referitoare la contractul de cesiune dintre artiștii interpreți sau executanți și producătorii de fonograme, cu privire la fixarea interpretării sau execuției.

Legea nr. 54/2015 pentru completarea art. 73 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Potrivit acestui act normativ, persoanele fizice care desfășoară activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe bază de norme de venit și care au înregistrat pierderi cauzate de inundații, secetă și alte fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale beneficiază în anul fiscal curent de reducerea normei de venit, proporțional cu pierderea respectivă.

Legea nr. 57/2015 pentru modificarea şi completarea art. 33 din OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă.
Actul normativ aduce două modificări esențiale reglementării anterioare.
Prima modificare prevede că orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse sau servicii identice. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acest spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării preţului redus.
A doua modificare se referă la modul de expunere a produselor comercializate cu preț redus, înainte cu 3 zile de data expirării termenului de valabilitate. Practic, produsele aflate la comercializare cu preţ redus sau la oferte promoţionale, cu 3 zile înainte de expirarea datei durabilităţii minimale sau datei-limită de consum, se sortează şi se expun la comercializare pe rafturi sau în standuri, delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor.
Nerespectarea acestor prevederi este considerată practică comercială incorectă şi se sancţionează confom reglementărilor în vigoare.

2. Știri juridice

Programul „Rabla” prevede un ecobonus mai mare în 2015.
Persoanele care doresc să își caseze mașinile vechi vor primi o primă de 6.500 lei la care se va adăuga un ecobonus mai mare decât cel prevăzut pentru anul 2014. Astfel, dacă în anul precedent ecobonus-ul era de 500 lei, anul acesta ecobonus-ul va fi de cel puțin 700 lei și va putea ajunge până la 2.500 lei.
Concret, la prima de casare se va putea adăuga un ecobonus de 750 de lei la cumpărarea unui autovehicul nou al carui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, în regim de funcționare mixt; un ecobonus de 1500 de lei la cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid; un ecobonus de 2500 de lei la cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid.

ICCJ: Prețul actualizat al imobilelor achiziționate în temeiul Legii nr. 112/1995 va fi acordat numai dacă s-a formulat un capăt de cerere distinct în acest sens.
Prin Decizia nr. 1/2015 pronunțată în recurs în interesul legii, Înalta Curte de Casație și Justiției a hotărât că, în conformitate cu dispozițiile art. 50 alin. (2) şi 501 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea unei cereri în plata preţului de piaţă poate acorda reclamantului preţul actualizat plătit la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare, numai dacă s-a formulat un capăt de cerere distinct în acest sens.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp