Persoanele carora le-a fost restituita taxa de prima inmatriculare pot solicita dobanda fiscala de la data platii.

1. Acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 15.06.2015 – 26.06.2015.

LEGE nr. 154/2015 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă.
Legea aduce modificări și completări prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă. Printre acestea se numără intoducerea prevederii conform căreia concediul de lăuzie obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamă are obligaţia să îl efectueze după naştere, în cadrul concediului pentru sarcină şi lăuzie cu durată totală de 126 de zile, de care beneficiază salariatele în condiţiile legii. Noul act normativ prevede de asemena faptul că în baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.
Legea prevede numeroase alte modificări și completări ale prevederilor O.G. nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă ce vizează drepturile și obligațiile angajatorului, precum și sancțiunile contravenționale de care acesta este pasibil în cazul încălcării dispozițiilor legale.

ORDIN nr. 88/2015 pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici şi noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanţă.
Prin acest act normativ a fost aprobat contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici, precum și la clienţii noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanţăm, precum și modelul de factură de energie electrică, ce va fi utilizat începând cu data de 1 martie 2016, de către furnizorii de ultimă instanţă ai clienţilor finali.
Contractele de furnizare a energiei electrice încheiate anterior, îşi produc efectele până la data încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice conform dispoziţiilor acestui ordin, dar de la data intrării în vigoare a acestui ordin, pe toată perioada în care îşi produc efectele contractele de furnizare a energiei electrice anterioare, clauzele acestora se modifică de drept în cazul în care cuprind prevederi contrare celor aprobate prin noul ordin. Prin acest act normativ s-a aprobat și modelul convenţiei de consum energie electrică, pe baza acestuia furnizorii de ultimă instanţă emit/actualizează convenţiile de consum cu clienţii proprii, pe care le comunică acestora, în vederea semnării, odată cu noile contracte.

2. Știri juridice.

ÎCCJ: Persoanele cărora le-au fost restituite sumele reprezentând taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante pot solicita dobânda fiscală pentru aceste sume ce se calculează de la data plății.

Prin Decizia nr. 14/2015, pronunțată în recurs în interesul legii, ÎCCJ a statuată că dobânda care se acordă pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, ce au fost restituite prin hotărâri judecătoreşti, este dobânda fiscală prevăzută de dispoziţiile art. 124 din Codul de procedură fiscală. Totodată, Curtea a statuat că momentul de la care curge dobânda fiscală pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite în temeiul hotărârilor judecătoreşti, este reprezentat de data plăţii acestor taxe.

CEDO: Un website este responsabil pentru comentariile postate de cititorii săi – cauza DELFI vs. ESTONIA

Curtea Europeană a Drepturilor Omului – Marea Camera, a statuat în cauza Delfi vs. Estonia, că un portal de știri este responsabil pentru comentariile defăimătoare postate de cititori.
Hotărârea subliniază obligația deținătorilor domeniilor de internet ce au ca obiect pagini de internet de a cenzura și filtra comentariile postate de către vizitatori, deținătorii domeniilor de internet fiind responsabili pentru prejudiciile aduse prin acestea.

ICCJ: Deschiderea procedurii insolventei față de un debitor suspendă doar acțiunile prin care se urmărește realizarea unor creanțe asupra averii debitorului.

Dacă prin acțiunea introductivă s-a solicitat atât obligarea societății pârâte la plata unor sume de bani, cât și la anularea în parte a unui contract de cesiune de creanță, deschiderea procedurii insolventei față de societatea pârâtă conduce doar la suspendarea petitului referitor la plata unei sume de bani. Petitul referitor la anularea în parte a unui contract de cesiune de creanță nu se va suspenda, întrucât prin acest petit nu se urmărește realizarea în mod direct a unei creanțe asupra averii debitoarei.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp