Obligativitatea impozitarii bacsisului si completarii Registrului de bani personali a fost abrogata.

1. Acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 06.07.2015 – 10.07.2015.

Legea nr. 186/2015 privind aprobarea O.U.G. nr. 8/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Practic, actul normativ nu mai asimilează suma de bani oferită în mod voluntar de către client bacșișului și, prin urmare, nu mai trebuie emis bon fiscal pentru aceasta, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar.
Aceeași operatori economici nu trebuie să mai dețină un Regulament de Ordine Interioară în care să menționeze dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia societății sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor.
În ceea ce privește personalul operatorului economic care își desfășoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, acesta nu trebuie să mai înregistreze în Registrul de bani personali sumele de bani deţinute.
De asemenea, se anulează obligația personalului operatorului economic de a prezenta, la solicitarea organelor de control, sumele de bani deţinute.

Legea nr. 183/2015 privind aprobarea OUG nr. 36/2010 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Până la publicarea acestui act normativ, persoanele aflate în concediu medical aveau obligația de a fi prezente la domiciliu, în vederea exercitării verificării de către reprezentanţii plătitorilor de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate. Nerespectarea acestor prevederi putea atrage neplata indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate.
O dată cu publicarea acestui act normativ la data de 07.07.2015 se abrogă prevederile enunțate în rândurile de mai sus.

Legea nr. 192/2015 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Începând cu data de 01.01.2016, persoanele care au lucrat în condiții mai grele de muncă și s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 vor beneficia de o majorare a pensiilor.
Astfel, pensionarii din sistemul public care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade.

2. Știri juridice.

Din această lună, farmaciile on-line din statele membre U.E. sunt obligate să afișeze pe site un logo special.
În România, vânzarea on-line a medicamentelor este interzisă. Totuși, atunci când cetățenii români vor să cumpere medicamente on-line dintr-o altă țară membră a U.E., pot să identifice cu ușurință dacă o farmacie este sau nu autorizată.
Astfel, pentru a proteja cetățenii de medicamentele contrafăcute, autoritățile europene au stabilit că toate farmaciile on-line din U.E. trebuie să afișeze un logo special pe site.
Sigla are ca scop garantarea legalității achizițiilor on-line de medicamente și, astfel, creșterea gradului de protecție a consumatorilor contra cumpărării de produse falsificate.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp