Noi dispozitii privitoare la colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice.
1. Acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 16.04.2015 – 21.04.2015.
OUG nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice.
Actul normativ traspune în legislația națională prevederile Directivei 2012/19/UE a Parlamentului și a Consiliului European referitoare la standardele de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.
Noile norme extind domeniul de aplicare al colectării, reutilizării și reciclării și în sfera echipamentelor utilizate de consumatorii casnici, precum și a echipamentelor utilizatorilor profesionali, cum ar fi sistemele de iluminat și panourile fotovoltaice.
Până la data de 31 decembrie 2015, producatorii de echipamente electrice și electronice trebuie să realizeze o medie de colectare la nivel național de cel puțin 4 kg/locuitor/an.
Potrivit actului normativ, distribuitorii trebuie, ca la furnizarea unui nou produs, să asigure în mod gratuit predarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, în sistem de un echipament furnizat la un echipament predat, dacă echipamentul predat este echivalent cu echipamentul furnizat. Colectarea deșeurilor foarte mici, cu dimensiuni de cel mult 25 cm, se va realiza gratuit, fără a fi necesară achiziționarea unui echipament electric nou echivalent.
OPANAF nr. 863/2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului „Decizia de reverificare”.
Actul normativ a aprobat modelul și conținutul formularului „Decizia de reverificare”, pe baza căruia conducatorul inspecției fiscale poate dispune reverificarea unei anumite perioade fiscale în situația apariției unor date suplimentare necunoscute la momentul efectuării verificărilor inițiale, date care sunt de natură a influența rezultatele obținute.
Acest formular de întocmește în baza unor informații, documente sau alte înscrisuri obținute ca urmare a unor controale încrucișate, inopinate efectuate de organele de inspecție sau pe baza informațiilor comunicate de către organele de urmărire penală sau de altă autorități publice către organul fiscal.
Înainte cu 30 de zile de a se începe inspecția fiscală pentru marii contribuabili, respectiv cu 15 zile pentru ceilalți contribuabili, se comunica decizia de reverificare.
2. Stiri juridice.
ICCJ: Acordul de mediere reprezintă o cauză distinctă de înlăturare a răspunderii penale.
Prin Decizia nr. 9/2015 pronunțată în ședinta din 17 martie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că în aplicarea dispoziţiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, încheierea unui acord de mediere constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală, distinctă de împăcare iar încheierea unui asemenea acord de mediere poate interveni în tot cursul procesului penal, până la rămânerea definitivă a hotărârii penale.
Dispozițiile legale referitoare la acordarea repausului saptamanal vor fi modificate.
În prezent, legislația muncii prevede ca: „Repausul săptămânal se acorda în două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica”.
Conform proiectului de modificare, articolul 137 din Codul muncii va avea următorul conținut: „Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminca”.
Prin această modificare se urmărește flexibilizarea modalității de acordare a repausului săptămânal, precum și o echilibare a relației angajat- angajator. Această formulare propusă este mult mai concisă și nu lasă loc la interpretări, venind astfel și în sprijinul agenților economici, care își vor putea planifica mult mai ușor programul de repaus săptămânal.
Modificarea a apărut pe fondul dificultăților cu care se confruntau angajatorii în situația în care se vedeau nevoiți să folosească munca salariaților, chiar și pentru durate foarte scurte, în timpul celor două zile de repaus săptămânal.
Publicat la: