Legea insolventei persoanei fizice va intra in vigoare incepand cu 26 decembrie 2015.
1. Acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 22.06.2015 – 03.07.2015.
Legea nr. 151/2015 pivind procedura insolvenței persoanei fizice.
Scopul legii care va intra în vigoare la data de 26.12.2015 îl reprezintă instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situaţiei financiare a debitorului persoană fizică, de bună-credinţă, acoperirea într-o măsură cât mai mare a pasivului acestuia şi descărcarea acestuia de datorii.
Pot cere deschiderea procedurii insolvenței în baza Legii nr. 151/2015 debitorii persoane fizice ale căror obligații nu rezultă din exploatarea unei întreprinderi (în sensul art. 3 din Codul Civil, exloatarea unei întreprinderi înseamnă o exercitarea unei activități organizate, constând în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ).
De asemenea, debitorul trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulative:
– să aibă domiciliul, reședința sau reședința obișnuită de cel puțin 6 luni în România;
– să fie în stare de insolvență și să nu existe o probabilitate rezonabilă de a redeveni, într-o perioadă de maximum 12 luni, capabil să își execute obligațiile asfel cum au fost contratate, cu menținerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine și pentru persoanele pe care le are în întreținere;
– cuantumul total al obligațiilor sale scadente este cel puțin egal cu valoarea-prag de 15 salarii minime pe economie.
Legea prevede 3 variante ale procedurii insolvenței persoanei fizice, care se pot aplica în diferite situații:
1. Procedura administrativă pe bază de plan de rambursare a datoriilor: poate fi accesată de către orice debitor care îndeplinește condițiile generale expuse mai sus, și nu se află în anumite situații prevăzute de lege (situații care presupun, în general, reaua-credință a debitorului sau imputabilitatea stării de insolvență), și presupune achitarea eșalonată a datoriilor, pe o perioadă de maximum 5 ani, cu posibilitatea de a fi eliberat de datoriile reziduale rămase după executarea planului de rambursare.
2. Procedura judiciară de insolvență prin lichidarea activelor debitorului: poate fi inițiată direct de către debitor, dacă consideră că situația sa financiară este iremediabil compromisă, și nu se impune urmarea procedurii de rambursare ori dacă procedura de rambursare eșuează din diferite motive. Această procedură presupune valorificarea bunurilor urmăribile ale debitorului, și, ulterior eliberarea de datoriile reziduale, după trecerea a maximum 5 ani de la închiderea procedurii.
3. Procedura simplificată de insolvență: se aplică debitorului care are peste vârsta standard de pensionare sau și-a pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, nu are bunuri sau venituri urmăribile, iar cuantumul total al obligațiilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie. În acest caz, debitorul trebuie să plătească timp de 3 ani creanțele curente, să nu contracteze noi împrumuturi, și să informeze comisia cu privire la dobândirea oricăror venituri sau bunuri suplimentare, urmând ca după 3 ani să fie eliberat de datoriile reziduale.
Procedura se desfășoară prin Comisia de insolvență și prin instanța de judecată, după caz, iar administratori ai procedurii pot fi practicienii în insolvență, avocații, notarii, executorii judecătorești și lichidatorii care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege.
Legea nr. 166/2015 privind aprobarea OG nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale.
Cea mai importantă modificare adusă modului de organizare a Loteriei bonurilor fiscale este faptul că numărul de premii care pot fi acordate este de maximum 100, acestea fiind extrase în mod aleatoriu din totalitatea bonurilor fiscale centralizate, în baza cărora s-au revendicat premiile.
De asemenea, oricărui bon fiscal care îndeplinește condițiile pentru a fi câștigător i se atribuie un număr unic de înregistrare, și va fi publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice și al ANAF.
2. Știri juridice.
Certificatul de atestare fiscală poate fi obținut și online.
Începând cu 1 iulie, contribuabilii pot obține certificatul de atestare fiscală și online, prin Spațiul privat al contribuabilului, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la ghișeele ANAF.
Astfel, certificatul de atestare fiscală se alătură celorlalte documente care pot fi obținute online: Decizia de impunere anuală; Decizia de impunere privind plățile anticipate; Situația obligațiilor fiscale de plată; Nota obligațiilor de plată; Adeverința de venit, etc.
De asemenea, contribuabilii pot folosi Spațiul privat al contribuabilului și pentru a transmite Fiscului documente, cum ar fi cererea pentru obținerea documentelor menționate mai sus, sau Declarațiile de venit (formular 200, 220).
Publicat la: