Facilitati fiscale pentru investitorii individuali business angels.
1. Acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 01.06.2015 – 05.06.2015.
Legea nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels.
Acest act normativ se adresează persoanelor fizice care doresc să devină investitori individuali-business angels ai unei afaceri aflate în fază incipientă de dezvoltare sau care necesită susținere financiară, în vederea relansării sau dezvoltării acesteia.
Pentru a deveni business angel, investitorul individual trebuie să îndeplinească o serie de condiții cumulative, după cum urmează:
– calitatea de terț față de societatea în care se dobândește calitatea de asociat;
– investiția unei sume cuprinse între 3.000 și 200.000 euro, care să fie efectuată în vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate al societății;
– interdicția de a deține mai mult de 49% din capitalul social al societății în cauză;
– nu deține fapte înscrise în cazierul fiscal eliberat de autoritățile competente;
– nu este incapabil și nu a fost condamnat pentru infracțiuni contra patrimoniului.
Beneficiarii acestor investiții trebuie să îndeplinească, la rândul lor, o serie de condiții:
– să fie societăți cu răspundere limitată;
– să fie întreprinderi autonome în sensul Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii;
– să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici;
– să nu se afle în incapacitate de plată, stare de insolvență sau faliment, să nu fi fost deschisă procedura concordatului preventiv sau lichidării societății.
Facilitățile de care beneficiază un business angel sunt de ordin fiscal și vizează scutirea de la impozitul pe veniturile sub formă de dividende, pentru o perioadă de 3 ani din momentul dobândirii părţilor sociale pentru dividendele aferente părţilor sociale dobândite și scutirea de la impozitul pentru câştigul stabilit din transferul părților sociale, dacă înstrăinarea are loc după cel puţin 3 ani de la dobândire.
HG nr. 388/2015 pentru modificarea și completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima Casă”.
Actul normativ introduce posibilitatea închirierii locuințelor achiziționate prin programul „Prima Casă”. De asemenea, hotărârea actualizează normele de aplicare ale programului „Prima Casă” cu prevederile adoptate în luna martie, prevederi care oferă persoanelor care au cumparat deja o locuință prin programul „Prima Casă” să cumpare, tot prin acest program, o casă mai mare, cu condiția de a vinde locuința pe care o dețineau până la acel moment.
Astfel, se stabilește în sarcina beneficiarului programului „Prima Casă” obligația de a utiliza sumele obținute din vânzarea locuinței, în vederea lichidării creditului acordat inițial în cadrul acestui program.
În cazul în care aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditului acordat inițial, beneficiarul programului „Prima Casă” se obligă să achite din surse proprii eventuala diferență de preț pentru achiziționarea sau construirea noii locuințe în cadrul programului.
Ordinul nr. 673/2015 privind completarea Normelor de aplicare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului.
Actul normativ prevede faptul că la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, după caz, medicul curant are obligaţia să aducă la cunoştinţa pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informaţiile medicale prezentate i-ar cauza suferinţă, precum şi dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.
Acordul pacientului privind desemnarea rudelor sau prietenilor care pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnostic şi tratament se exprimă în scris, prin completarea formularului prevăzut în anexa care face parte integrantă din cuprinsul acestui act normativ.
Dreptul de a nu fi informat era inclus și până acum în Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, însă normele de aplicare nu prevedeau în ce fel se poate oferi acces altor persoane la datele medicale personale.
2. Știri juridice.
Apostila se va putea elibera și în format electronic.
Actul normativ stabilește că, după completarea apostilei, aceasta poate fi eliberată la cererea solicitantului, şi în format electronic.
După scanarea apostilei, fişierul PDF va fi semnat electronic, cu certificat digital calificat de către operatorul din cadrul biroului de apostilă desemnat prin ordin al prefectului.
În situaţia în care operatorul din cadrul biroului de apostilă se află în imposibilitate de semnare, fişierul PDF va fi semnat electronic cu certificat digital calificat de către persoana desemnată prin dispoziţia conducătorului structurii coordonatoare.
Publicat la: