Dreptul de folosinta asupra unui domeniu de internet este un drept patrimonial susceptibil de transmisiune universala sau cu titlu universal.
1. Acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 04.05.2015 – 11.05.2015.
Legea nr. 97/2015 pentru modificarea articolului 137, alineatul (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii.
Actul normativ vizează modificarea prevederilor privind perioada și modul de acordare a repausului săptămânal. Conform expunerii de motive formulate de inițiatorii proiectului de lege, prin modificarea art. 137, alin. (1) din Codul Muncii se urmărește eliminarea oricărui echivoc în ceea ce privește modul de acordare a repausului săptămânal.
Raportat la vechea reglementare a art. 137, alin. (1) din Codul Muncii, legiuitorul a înlocuit sintagma “se acordă în două zile consecutive” cu sintagma “este de 48 de ore consecutive”, urmată de menționarea expresă ca acestea se acordă de regulă sâmbăta și duminica.
HG nr. 294/2015 privind aprobarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023.
Actul normativ a aprobat Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 gestionat de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Scopul Programului constă în realizarea înregistrării sistematice a tuturor imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară la nivelul întregii ţări, în aplicarea dispoziţiilor art. 9 alin. (11) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996.
Acest proces de înregistrare sistematică a imobilelor cuprinde, in principiu, următoarele operațiuni: realizarea de campanii de informare şi conştientizare publică a cetăţenilor, identificarea imobilelor şi a deţinătorilor, realizarea de măsurători cadastrale, colectarea actelor juridice de la deţinători, integrarea şi prelucrarea datelor şi întocmirea documentelor cadastrale, afişarea publică a documentelor cadastrale, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de rectificare formulate de proprietari/posesori, actualizarea documentelor cadastrale şi deschiderea cărţilor funciare, în conformitate cu reglementările în vigoare.
Principalii beneficiari ai rezultatelor directe, corespunzătoare acţiunilor din Programul naţional, sunt proprietarii, posesorii ori alţi deţinători ai imobilelor.
2. Știri juridice.
ICCJ: Transmiterea dreptului de folosință asupra unor domenii de internet.
Prin Decizia 554/2014 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, prin încheierea contractului de înregistrare a numelor de domenii între registrator şi registrant, acesta din urmă dobândeşte un drept de folosință asupra domeniilor, cu respectarea principiului primul venit, primul servit, cu alte cuvinte, dobândeşte un drept patrimonial susceptibil de transmisiune universală sau cu titlu universal.
În speţă, Înalta Curte a reţinut că, dată fiind natura lui de drept patrimonial şi în lipsa unor dispoziţii speciale, derogatorii de la dreptul comun, dreptul de folosinţă asupra unui număr de domenii de internet poate face obiectul transmisiunii universale, ca urmare a divizării societăţii titluare către persoanele juridice succesoare. În această situaţie, nu este vorba despre efectuarea unui transfer de deţinător al domeniului de internet (pentru ca instanţa să verifice respectarea de către administratorul bazei de date a regulilor privind transferul), ci despre o reactualizare a informaţiilor cuprinse în baza de date, referitoare la deţinătorul domeniilor în discuţie.
Planul Ministrului Fondurilor Europene pentru finanțarea simultană a firmelor mici din mai multe surse UE.
Prin acest Plan se încearcă crearea unui sistem care să faciliteze finanțarea simultană a unor mici afaceri din mai multe programe sau axe de fonduri europene, care să se adreseze tinerilor ce duc lipsă de finanțări pentru un start-up.
Guvernul lucrează în prezent la crearea unei bănci de dezvoltare a statului, pe structura Eximbank, pentru finanțarea IMM-urilor în vederea obținerii cofinanțărilor pentru proiectele europene.
Publicat la: