Decizie a Tribunalului Buzau privind achitarea creditului contractat in franci elvetieni la cursul de la data acordarii imprumutului
1. Acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 14 ianuarie 2015 – 20 ianuarie 2015
HOTĂRÂREA nr. 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare al OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
Prin acest act normativ s-a introdus în cadrul Regulamentului de aplicare al O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice obligația de a transporta copii cu o înălțime de până la 135 cm în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri doar dacă sunt prinși sau fixați cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. Această obligație nu se aplică în cazul transportului în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum și în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Transportul copilului în vârstă de până la 3 ani, în acest caz, se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
Totodată copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.
Actul normativ stabilește obligația instalării dispozitivului de fixare pe locurile din spate ale autovehiculului, cu excepția dispozitivelor care, conform instrucțiunilor producătorului pot fi instalate inclusiv pe locul din față destinat pasagerilor cu orientarea cu fața spre direcția opusă direcției normale de deplasare a autovehiculului și doar după dezactivarea airbagului frontal coresunzător acestui loc.
ORDINUL nr. 18/2015 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în scopuri de TVA
Actul normativ stabilește procedura de înregistrare, la cerere, în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, precum și instrucțiunile de completare, modelul și conținutul formularului privind cererea de înregistrare în scopuri de taxă pe valoare adăugată.
Potrivit Ordinului înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a persoanei impozabile în condițiile art. 153 din Codul fiscal se consideră valabilă începând cu data comunicării deciziei de aprobare a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată. De asemenea, în baza acestei decizii organul fiscal va emite certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, având înscrisă ca dată a înregistrării data emiterii deciziei de aprobare a înregistrării.
2. Știri juridice
Reținerea garanției de bună conduită în procesele de achiziții publice a fost declarată neconstituțională
Cu majoritate de voturi, Plenul Curții Constituționale reunit în ședință în data de 15 ianuarie 2012, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 2711 și art. 2712 ale OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii.
Aceste prevederi instituie obligația contestatorului de a depune o garanție de bună conduită în cazul formulării unor contestații, pentru perioda cuprinsă între data formulării acesteia și până la data soluționării definitive de către Consiliul de soluționare al contestațiilor sau de către instanță. Suma achitată cu titlu de garanție se calculează prin raportare la valoarea contractului licitat.
Decizia Curții Constituționale va produce efecte de la data publicării în Monitorul Oficial.
Tribunalul Buzau a decis într-un litigiu privind clauzele abuzive ca plata unui credit contractat în franci elvețieni să fie realizată la cursul de la data acordării împrumutului
Tribunalul Buzau a statuat recent într-un litigiu privind clauzele abuzive, dintre o bancă și un client al său, că rambursarea creditului în franci elvețieni trebuie efectuată la cursul de schimb de la momentul încheierii contractului, admițând în parte cererea reclamantului. Instanța a hotărât modificarea unei clauze contractuale și stabilizarea cursului de schimb CHF/LEU la cursul valabil la data încheierii contractului de credit, pe durata derulării întregului contract.
Decizia Tribunalului Buzău nu este însă definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel de către bancă.
Publicat la: