Au fost eliminate formalitatile privind recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti intr-un alt stat membru

1. Acte normative apărute în Monitorul Oficial în perioada 05 ianuarie 2015 – 11 ianuarie 2015

Ordinul ANAF nr. 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA.
Noile reglementari se vor aplica societăților comerciale, înființate în baza Legii nr. 31/1990, care sunt supuse înmatricularii la Registrul Comerțului și care solicită înregistrarea în scopuri de TVA.
Astfel, acest act normativ prevede expres faptul că societățile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA vor trebui să îndeplinească următoarele trei condiții:
– persoana impozabilă nu trebuie să se afle în situația de a nu desfășura activități economice în spațiul destinat sediului social și/sau sediilor secundare și nici în afara acestora;
– nici unul dintre administratori și/sau asociații persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri TVA și nici persoana impozabilă însăși nu au înscrise în cazierul fiscal infracțiuni și/sau alte fapte prevăzute de Legea nr. 75/2001 privind organizarea și funcționarea cazierului fiscal;
– pe baza analizei efectuate de către organele fiscale, trebuie evaluată intenția și capacitatea persoanelor impozabile de a desfășura activități economice, contribuabilii fiind obligați să depună o declarație în acest sens.
Solicitările de înregistrare în scopuri de TVA depuse până la 1 februarie 2015 se vor soluționa conform procedurii în vigoare la data depunerii cererilor.

Ordinul ANAF nr. 4024/2014 pentru modificarea și completarea Ordinului Președintelui ANAF nr. 1950/2012 privind aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau regim la sursă.
Acest act normativ înlocuiește formularul 101- „Declarația privind impozitul pe venit” cu un nou formular și stabilește noi instrucțiuni de completare a acestuia. Astfel, în noul formular se vor detalia veniturile din dividende care trebuiesc raportate.
Pe lângă aceasta, contribuabilii vor trebui să completeze suma ce reprezintă scutirea de la plată a impozitului pe profitul reinvestit.
De asemenea, sumele reprezentând cheltuielile cu sponsorizarea şi mecenatul, precum şi cheltuielile privind bursele private se înscriu în funcție de perioadă, respectiv sumele acordate în anul curent și cele reportate din perioada precedentă.
Declaraţia privind impozitul pe profit se completează şi se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

2. Știri juridice

Noi norme europene aplicabile în materia recunoașterii și executării hotărârilor judecătorești și a competenței instanțelor în litigiile de dreptul muncii și cele privind consumatorii.
Începând cu data de 10 ianuarie 2015 a devenit aplicabil Regulamentul UE nr. 1215/2012 din 12 decembrie 2012 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială.
Printre îmbunătățirile aduse de noile norme se numără:
– Referitor la recunoașterea și executarea hotărârilor, hotărârile judecătoreşti pronunţate într-un stat membru se recunosc în celelalte state membre fără a fi necesară vreo procedură specială, iar o hotărâre pronunţată într-un stat membru care este executorie în statul membru respectiv este executorie în celelalte state membre fără a fi necesară o hotărâre de încuviinţare a executării. Hotărârea pronunţată într-un stat membru prin care se dispune plata unor penalităţi este executorie în statul membru solicitat numai dacă suma a fost stabilită în mod definitiv de instanţa de origine.
În ceea ce privește actele autentice, dacă acestea sunt executorii în statul membru de origine, sunt executate în celelalte state membre fără a fi necesară o hotărâre de încuviinţare a executării. Executarea actului autentic poate fi refuzată numai dacă este vădit contrară ordinii publice a statului membru solicitat. De asemenea, tranzacţiile judiciare care sunt executorii în statul membru de origine sunt executate în celelalte state membre în aceleaşi condiţii ca şi actele autentice.
– În ceea ce privește competența în materia litigiilor în care este implicat un consumator, acesta din urmă poate introduce o acţiune împotriva celeilalte părţi la contract fie înaintea instanţelor din statul membru pe teritoriul căruia partea în cauză îşi are domiciliul, fie, indiferent de domiciliul celeilalte părţi, înaintea instanţelor din locul unde consumatorul îşi are domiciliul. În schimb, acţiunea poate fi introdusă împotriva consumatorului de către cealaltă parte la contract numai înaintea instanţelor din statul membru pe teritoriul căruia consumatorul îşi are domiciliul.
– De asemenea, în litigiile de dreptul muncii, un angajator domiciliat pe teritoriul unui stat membru poate fi acţionat în justiţie: a) înaintea instanţelor din statul membru pe teritoriul căruia este domiciliat; sau b) în alt stat membru: (i) înaintea instanţelor de la locul în care sau din care angajatul îşi desfăşoară în mod obişnuit activitatea sau înaintea instanţelor din ultimul loc în care acesta şi-a desfăşurat activitatea; sau (ii) dacă angajatul nu îşi desfăşoară sau nu şi-a desfăşurat în mod obişnuit activitatea pe teritoriul aceleiaşi ţări, înaintea instanţelor de la locul unde este sau a fost situată întreprinderea care l-a angajat pe acesta.
– Măsurile provizorii şi de conservare prevăzute de legislaţia unui stat membru pot fi solicitate instanţelor statului membru în cauză chiar dacă o instanţă dintr-un alt stat membru are competenţa să judece cauza pe fond.

Modificări în materie fiscală pentru anul 2015.
Anul 2015 aduce o serie de modificări în materie fiscală. Potrivit acestora, veniturile din jocurile de noroc se vor impozita în funcție de sumele câștigate. O altă modificare apare și în modul de calcul al accizelor, al căror nivel se va exprima în lei pe unitatea de măsură, nivelul practicat fiind cel din anul 2014.
Mai mult, Codul Fiscal conține noutăți și în privința contribuabililor pentru care venitul anual se determină în sistem real. Aceste persoane vor fi obligate să completeze Registru de evidență fiscală pentru stabilirea venitului net anual.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp