Uniunea Europeană se opune taxei pe poluare

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 10 februarie 2014 – 14 februarie 2014

HG nr. 77/2014 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004
Adoptarea normelor a fost determinată de modificările aduse Codului fiscal prin O.U.G. nr. 102/2013 şi O.U.G. nr. 111/ 2013.
În ceea ce privește impozitul pe profit s-au corelat normelor metodologice cu completările şi modificările aduse prevederilor Codului fiscal, referitoare la:
– condiţiile de acordare a neimpozitării veniturilor din dividende primite de la persoane juridice din state terţe;
– modificarea perioadei de deţinere a participaţiilor la persoanele juridice române sau la filialele situate într-un stat membru de la 2 ani la 1 an;
– reglementarea mecanismului de reportare şi deducere a cheltuielilor de sponsorizare, în următorii 7 ani consecutivi;
– modalitatea de calcul, plată şi declarare a impozitului pe profit pentru contribuabilii care au optat pentru anul fiscal diferit de anul calendaristic.
Cu privire la impozitul pe venit se prevede clarificarea modalităţii de încadrare în plafonul neimpozabil a veniturilor din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit, în cazul contribuabililor/asocierilor fără personalitate juridică care deţin suprafeţe destinate producţiei agricole vegetale/animale în localităţi diferite.
În privința impozitului pe veniturile microîntreprinderilor s-au corelat normelor metodologice cu completările şi modificările aduse prevederilor Codului fiscal, referitoare la:
– condiţiile de încadrare a unei persoane juridice române, în categoria microîntreprinderilor;
– condiţiile de ieşire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor în cursul anului fiscal;
– introducerea condiţiei de pondere a veniturilor realizate din consultanţă şi management de peste 20% ca şi condiţie de ieşire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor;
– construcţia bazei impozabile.
Referitor la taxa pe valoarea adăugată s-a dispus corelarea Normelor metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal cu modificările aduse Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, în ceea ce priveşte:
– prevederile legale privind sistemul TVA la încasare, aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2014;
– ajustarea TVA în cazul bunurilor pierdute, distruse sau furate;
– rambursarea TVA către persoanele impozabile nestabilite şi neînregistrate în scopuri de TVA în România;
– ajustarea bazei de impozitare a TVA în cazul desfiinţării totale sau parţiale a contractului pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii;
– excluderea din baza de impozitare a TVA aferentă serviciilor de leasing a costului cu asigurarea bunului care face obiectul contractului, atunci când acest cost este recuperat de societăţile de leasing prin refacturare de la utilizatori.
Prin actul normativ se clarifică și prevederi de ordin tehnic privind:
– definirea serviciilor publice poştale în sensul aplicării scutirii de TVA prevăzute de Codul fiscal;
– deducerea TVA aferente achiziţiilor efectuate de la persoanele impozabile nestabilite în România şi scutite de obligaţia înregistrării în scopuri de TVA în România;
– modalitatea de evidenţiere a bonurilor fiscale în jurnalele pentru vânzări, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care aplică sistemul TVA la încasare;
– anularea înregistrării şi reînregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile de către organele fiscale competente;
– stabilirea condiţiilor în care se consideră că o persoană acţionează sau nu de o manieră independentă din perspectiva calificării ca şi persoană impozabilă în sensul TVA;
– aplicarea taxării inverse pentru livrarea de energie electrică către comercianţii persoane impozabile.

Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 117/2014 pentru aprobarea formularului “Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor”
Actul normativ aprobă modelul şi conţinutul formularului “Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor” (650), precum şi anexa “Situaţie privind stabilirea contribuţiei lunare de asigurări sociale de sănătate”.
Formularul prevăzut mai sus se utilizează pentru stabilirea plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, începând cu anul fiscal 2014.
Prin excepţie de la prevederile actului normativ, pentru stabilirea plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, precum şi de persoanele fizice care realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuinţe proprietate personală, în scop turistic, se utilizează formularul prevăzut de Ordinul preşedintelui ANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la titlul III din Codul fiscal.

2. Ştiri Generale

UE se opune unui regim de impozitare prin care un stat aplică o taxă pe poluare care descurajează punerea în circulaţie a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității vineri, 14 februarie 2014, hotărârea în cauzele conexate C-97/13 și C-241/13 Câmpean și Ciocoiu.
Instanța a pronunțat o ordonanță preliminară prin care a statuat că: „Uniunea (art. 110 TFUE) se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea naţională în discuţie în litigiile principale, prin care un stat membru aplică autovehiculelor o taxă pe poluare care este astfel stabilită încât descurajează punerea în circulaţie, în acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională”.
Decizia desființează cu efect pentru viitor prevederile interne, efectul direct al ordonanței constituind obligația statului român la restituirea cuantumul taxelor nelegal colectate.

Creditorii î
și vor putea recupera mai ușor datoriile la nivelul UE
Un nou proiect legislativ aprobat de CE și promovat în PE de Comisia juridică prevede ca persoanele fizice și juridice să poată bloca conturile debitorilor pentru a-și putea recupera mai ușor creanțele la nivelul UE. Astfel, ordonanța asiguratorie (EAPO) va deveni mai ușor accesibilă și mai ieftină decât procedurile naționale, însă Parlamentul European a amendat deja proiectul pentru a-i proteja pe debitorii în cauză, potrivit unui comunicat.
Legea va permite persoanelor fizice și juridice din UE să obțină o ordonanță asigurătorie pentru a bloca conturile debitorului din orice stat membru. Astfel, procedura se va simplifica și va reduce considerabil costurile, CE estimând că firmele din UE vor putea recupera aproximativ 600 milioane EUR pe an.
Noile dispoziții prevăd că un creditor poate iniția o ordonanță asiguratorie înainte ca debitorul să afle, pentru a obține astfel ”efectul surpriză” și a nu oferi îndatoratului ocazia să își mute fondurile în altă țară. Mai mult, o ordonanță poate fi inițiată chiar înainte ca o instanță să decidă dacă datoria poate fi recuperată sau nu.
Comisia juridică din PE a amendat proiectul astfel încât creditorul să plătească despăgubiri dacă ordonanța asiguratorie nu are temei. De asemenea, va permite debitorului să conteste ordonanța și să oblige creditorul să pună de-o parte o sumă de bani, cu titlu de despăgubiri, dacă va fi cazul.
Propunerea legislativă reprezintă rezultatul unei colaborări informale între CE și PE și este necesară aprobarea oficială a ambelor instituții înainte de a produce efecte. Votul este programat pentru aprilie 2014.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp