Programul „Rabla” se extinde si la liber-profesionisti

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 11.08. 2014 – 14.08.2014.

Ordinul MMSC nr. 1410/2014 privind modificarea și completarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național.
Programul „Rabla” se extinde și la liber-profesioniști sub rezerva îndeplinirii cumulative a criteriilor de eligibilitate. Conform actului normativ, printre criteriile de eligibilitate se numără și următoarele:
– să aibă sediul profesional şi să desfăşoare activităţi pe teritoriul României;
– să aibă îndeplinite obligaţiile de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat, bugetele locale, bugetul FM, conform prevederilor legale în vigoare;
– reprezentantul legal să nu fie înregistrat cu fapte pedepsite de legislaţia penală;
– să nu se afle în stare de insolvenţă sau faliment, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, dizolvare, lichidare, desfiinţare, închidere, inclusiv închidere operaţională, să nu se afle sub administrare specială, să nu aibă suspendate ori restricţionate activităţile. Să nu facă obiectul unei proceduri legale în justiţie pentru situaţiile mai sus menţionate şi nici pentru orice altă situaţie similară;
– să nu sponsorizeze activităţi cu efect negativ asupra mediului şi să nu fie înregistrat cu fapte sancţionate de legislaţia financiară, vamală şi nici cu fapte care privesc disciplina financiară;
– valoarea totală a ajutoarelor de minimis de care a beneficiat pe o perioadă de 3 ani consecutivi (2 ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în cursul căruia depune dosar de acceptare în program), cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în baza schemei de minimis, să nu depăşescă echivalentul în lei, la data depunerii dosarului de acceptare, a 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în sectorul transporturilor rutiere);
– nu a obţinut şi nu este pe cale să obţină finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, inclusiv fonduri comunitare, pentru achiziţionarea aceluiaşi/aceloraşi autovehicul/autovehicule care urmează a fi achiziţionat/achiziţionate prin program, potrivit declaraţiei din cererea de finanţare;
– nu se încadrează în situaţiile prevăzute la ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor în dificultate, conform declaraţiei pe propria răspundere.

Regulamentul BNR nr. 4/2014 privind raportarea de date si informatii statistice.
Actul normativ stabilește în sarcina instituțiilor financiare obligațiile de raportare la BNR următoarelor date şi informaţii statistice:
-bilanţul monetar al instituţiilor financiare monetare;
– ratele dobânzii practicate de instituţiile financiare monetare;
– activele şi pasivele bilanţiere ale instituţiilor financiare nebancare;
– activele şi pasivele fondurilor de investiţii, altele decât fondurile de piaţă monetară;
– balanţa de plăţi şi poziţia investiţională internaţională;
– operaţiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu şi lung;
– structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor clienţilor nebancari, neguvernamentali;
– emisiunile şi deţinerile de titluri de valoare;
– activele şi pasivele societăţilor vehicul investiţional angajate în tranzacţii de securitizare

2. Stiri Generale.

Programul „Prima mașină” va fi lansat din toamnă de către Guvern.
Statul va garanta un credit pentru un automobil persoanelor care au între 18-35 de ani și nu au mai avut vreo mașină în proprietate.
Durata de creditare va fi de până la 7 ani, ceea ce reprezintă o perioadă cu doi ani mai mult decât durata de creditare pentru un credit de nevoi persoanle.
Prețul maxim al unui automobil va putea fi de 12.400 euro, TVA inclus, din care va trebui acordat un avans de 5%, ceea ce reprezintă 600 de euro.

Semnătura electronică extinsă va putea fi utilizată și la operațiunile vamale.
Proiectul pilot demarat de ANAF presupune pentru început utilizarea semnăturii electronice extinse pentru declarațiile sumare de intrare pentru mărfurile ce urmează să fie întroduse în UE. Transmiterea de către declarant/reprezentant a declarației sumare de intrare, a cererii de rectificare sau a cereri de rerutare se va realiza prin intermediul aplicației ICS-RO, la biroul vamal.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp