Noua lege a insolventei a intrat in vigoare
1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 23.06.2014 – 28.06.2014.
Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
Legea a intrat în vigoare în data de 28.06.2014. Noua lege a insolvenţei se aplică profesioniştilor, cu excepţia celor care exercită profesii liberale, precum şi a celor cu privire la care se prevăd dispoziţii speciale în ceea ce priveşte regimul insolvenţei. De asemenea, procedura se adresează şi regiilor autonome. Legea se aplică procedurilor de insolvență începute după intrarea sa în vigoare.
Printre noutățile importante aduse de noua lege sunt:
– pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență se introduce o valoare-prag și pentru debitor, aceeași cu cea pentru creditor, de 40.000 de lei;
– după depunerea cererii de deschidere a procedurii, judecătorul-sindic poate dispune, în cazurile urgente care o impun, suspendarea provizorie a oricăror proceduri de executare silită a bunurilor debitorului până la pronunțarea hotărârii cu privire la respectiva cerere;
– la aprobarea planului de reorganizare de către creditori se introduce condiţia ca minim 30% din totalul valoric al masei credale să accepte planul, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit în procedura de lichidare prevăzută de Legea nr. 31/1990;
– pot fi introduse acţiuni doar pentru anularea actelor sau operaţiunilor frauduloase ale debitorului efectuate în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii, iar nu 3 ani cum era prevăzut în reglementarea anterioară.
Legea nr. 77/2014 pentru modificarea alin. (4) al art. 251 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.
Legea modifică alin. (4) al art. 251 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, după cum urmează: “În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un avocat sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.”
În forma anterioară a Codului Muncii, nu se prevedea în mod expres posibilitatea asistării de către avocat în cursul cercetării disciplinare prealabile, astfel că începând cu intrarea în vigoare a legii, salariații beneficiază de acest drept.
2. Ştiri Generale
Ședinţa de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie.
A fost publicată în Monitorul Oficial Decizia Curții Constituționale prin care s-a stabilit că introducerea obligativităţii informării asupra medierii este în contradicţie cu art. 21 din Legea fundamentală, în condițiile în care medierea ar trebui să constituie o procedură voluntară, și nu obligatorie. Decizia Curții Constituționale produce efecte de la publicarea în Monitorul Oficial, astfel că începând cu data de 25 iunie 2014 procedura informării nu mai este obligatorie.
Penalizări mai mari pentru firmele care contestă licitații publice și pierd.
Plafoanele aferente sumelor reținute de stat din garanția impusă firmelor care contestă rezultatul unei licitații de achiziție publică au fost ridicate, iar obligația acestei plăți în cazul contestației va fi introdusă și în documentația de atribuire a contractului, redactată înainte de licitație. Astfel, în cazul în care o firmă contestă rezultatul unei licitații și pierde sau își retrage această contestație, va pierde și garanția depusă, care de acum va fi mult mai costisitoare. Valoarea garanției poate ajunge până la 100.000 de euro, conform noilor plafoane.
Publicat la: