Noi masuri de protectie a drepturilor calatorilor din transportul feroviar

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 04.08.2014 – 08.08.2014

H.G. nr. 616 pentru modificarea și completarea H.G. nr. 1476/2009 privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (CE) nr. 1371/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile și obligațiile călătorilor din transportul feroviar.
Prin Hotărârea adoptată, Guvernul stabilește o serie de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea de către operatorii de transport feroviar a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1371/2007. Printre cele mai importante fapte ce sunt sancționate contravențional prin noul act normativ se numără:
– limitarea prin contract a drepturilor călătorilor;
– neacordarea de despăgubiri în caz de întârziere a trenurilor. În acest sens, Regulamentul prevede că pentru o întârziere de 60-199 minute, despăgubirea este de 25% din prețul biletului de călătorie, iar pentru o întârziere de peste 120 minute, despăgubirea este de minim 50% din prețul biletului.
– nerespectarea obligației de a asigura călătorilor, în funcție de durata întârzierii, mese și băuturi răcoritoare, iar în cazul în care situația o impune, chiar și cazare hotelieră;
– nerespectarea obligației de a oferi servicii de transport alternative, în cazul în care serviciul feroviar nu mai poate fi continuat;
– nerespectarea obligației de a furniza asistență persoanelor cu handicap;
– nerespectarea obligației de informare a călătorilor cu privire la drepturile pe care Regulamentul le prevede în favoarea lor.

O.G. nr. 12 pentru modificarea și completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale și a altor acte în domeniul protecției concurenței.
Principala noutate adusă de acest act normativ în domeniul protecției concurenței, este reglementarea în cadrul Legii nr. 11/1991 a competenței și a atribuțiilor Consiliului Concurenței în ceea ce privește sancționarea faptelor de concurență neloială. Acesta poate decide, după caz: încetarea practicilor de concurență neloială, pe durata soluționării sesizării; interzicerea practicilor de concurență neloială; aplicarea amenzilor contravenționale.
Procedura de soluționare a sesizărilor va fi stabilită de către Consiliul Concurenței prin regulament. Aceste sesizări pot fi formulate de către orice persoană fizică sau juridică, în măsura în care justifică un interes legitim. Autorii sesizărilor trebuie să furnizeze elemente de probă în legătură cu practica de concurență neloială reclamată, precum și cu privire la interesul legitim și la riscul producerii unui prejudiciu.
Termenul de soluționare a sesizărilor este de 60 de zile de la data la care sesizarea este completă. În cazul în care Consiliul Concurenței apreciază că efectele unei practici de concurență neloială sunt minore sau că sesizarea este neîntemeiată, răspunsul motivat se va comunica în termen de 30 de zile.
Reamintim în acest context principalele fapte care constituie concurență neloială, conform Legii nr. 11/1991:
– denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizată prin comunicarea ori răspândirea de către o întreprindere sau reprezentantul/angajatul său de informații care nu corespund realității despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natură să îi lezeze interesele;
– deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual salariat / reprezentant al său ori de către orice altă persoană prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva întreprindere a luat măsuri rezonabile de asigurare a protecției acestoar și a căror dezvăluire poate dăuna intereselor acelei întreprinderi;
– orice altă practici comerciale care contravin uzanțelor cinstite și principiului general al bunei-credințe și care produc sau pot produce pagube oricăror participanți la piață.

2. Știri generale

Despăgubirea persoanelor care au constituit depozite la CEC pentru achiziționarea unor autoturisme.
În scopul despăgubirii persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme, s-a aprobat lansarea unei emisiuni de titluri de stat pe numele C.E.C. BANK – S.A., în valoare nominală totală de 222.231,94 lei, şi pe numele B.R.D. Groupe Societe Generale – S.A., în valoare nominală totală de 39.431.075,93 lei.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp