Modificari in activitatea de control desfasurata de Autoritatea de Supraveghere Financiara

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 20– 24 ianuarie 2014

REGULAMENTUL Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 1/2014 privind activitatea de control desfăşurată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Regulamentul stabileşte regulile generale în baza cărora ASF realizează activitatea de control permanent, periodic şi inopinat, asupra entităţilor şi persoanelor vizate care desfăşoară activităţi supuse autorizării sau supravegherii sale.
ASF exercită atribuţii de autorizare, reglementare, supraveghere şi control asupra:
a)intermediarilor de operaţiuni cu instrumente financiare; societăţilor de servicii de investiţii financiare; organismelor de plasament colectiv; societăţilor de administrare a investiţiilor; consultanţilor de investiţii financiare; pieţelor de instrumente financiare; operatorilor de piaţă şi de sistem; depozitarilor centrali; caselor de compensare-decontare; contrapărţilor centrale; operaţiunilor de piaţă; emitenţilor de valori mobiliare; Fondului de compensare a investitorilor;
b) societăților comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, a societăţilor mutuale, denumite în continuare asigurători, respectiv reasigurători, precum şi a intermediarilor în asigurări, supravegherea asigurătorilor şi reasigurătorilor care îşi desfăşoară activitatea în sau din România, supravegherea activităţii intermediarilor în asigurări şi reasigurări, precum şi a altor activităţi în legătură cu acestea;
c) sistemului de pensii private;
d) tuturor entităţilor, instituţiilor, operatorilor de piaţă şi emitenţilor de valori mobiliare, precum şi operaţiunilor şi instrumentelor financiare reglementate de legislaţia secundară emisă anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private în sprijinul şi pentru implementarea legislaţiei primare aferente pieţei financiare.
Controlul periodic se organizează şi se desfăşoară în baza unui Plan anual integrat, aprobat de către Consiliul ASF.
Pe lângă controalele periodice efectuate pot fi derulate, ori de câte ori se consideră necesar, şi controale inopinate aprobate de către preşedintele ASF care urmăresc anumite obiective tematice, stabilite în fiecare situaţie, precum şi anchete în cazuri identificate de încălcări ale prevederilor legale aplicabile sectoarelor supravegheate.
Actul normativ cuprinde prevederi referitoare la: procedura de efectuare a controlului, drepturile şi obligaţiile entităţii controlate şi ale persoanelor vizate, drepturile şi obligaţiile echipei de control.
Regulamentul intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

ORDINUL Ministrului Finanțelor Publice nr. 24/2014 pentru aprobarea Normelor privind stabilirea procedurii şi a condiţiilor de autorizare a antrepozitului de taxă pe valoarea adăugată, prevăzut la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 8 liniuţa a doua din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea Comisiei pentru autorizarea antrepozitelor de taxă pe valoarea adăugată şi a regulamentului de organizare şi funcţionare a acesteia.
Actul normativ aprobă:
– Normele privind stabilirea procedurii şi a condiţiilor de autorizare a antrepozitului de taxă pe valoarea adăugată, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal;
– Componenţa Comisiei pentru autorizarea antrepozitelor de taxă pe valoarea adăugată;
– Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei pentru autorizarea antrepozitelor de taxă pe valoarea adăugată.
În conformitate cu prevederile Codului fiscal, sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată livrările de bunuri care urmează să fie plasate în regim de antrepozit de taxă pe valoarea adăugată.
Antrepozitul de taxă pe valoarea adăugată trebuie să fie autorizat să funcţioneze în această calitate de către Ministerul Finanţelor Publice, cu excepţia antrepozitului de taxă pe valoarea pentru produsele acizabile, pentru care autorizaţia de funcţionare ca antrepozit fiscal este valabilă în mod automat şi pentru funcţionarea ca antrepozit de taxă pe valoarea adăugată.
Autorizaţia de funcţionare a antrepozitului de taxă pe valoarea adăugată se emite de către Ministerul Finanţelor Publice, prin comisia instituită în acest scop prin ordin al ministrului finanţelor publice.
În vederea obţinerii autorizaţiei, pentru ca o locaţie să funcţioneze ca antrepozit de taxă pe valoarea adăugată, persoana care intenţionează să fie antrepozitar autorizat pentru acea locaţie trebuie să depună o cerere la organul fiscal competent însoţită de documentele prevăzute în norme.

2. Știri Generale

Plafonul garanţiilor de 2 miliarde de lei, oferite prin Programul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri subscris în totalitate în prima săptămână.
Plafonul garanțiilor de 2 miliarde de lei, oferite de stat prin Programul de Garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii aprobat prin OUG 92/2013, a fost subscris în totalitate în prima săptămână de la data deschiderii perioadei de înscriere, potrivit unui anunț făcut vineri de MFP pe pagina de internet a instituției. Băncile interesate să participe ca finanțator în cadrul acestui program, derulat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), au avut 15 zile la dispoziție pentru a se înscrie, începând cu 15.01.2014. La jumătatea perioadei de înscriere, nouă bănci au transmis către F NGCIMM toate informațiile obligatorii care stau la baza alocării plafonului de garantare pentru fiecare finanțator în parte.
Până la sfârșitul perioadei de înscriere sunt așteptate și alte bănci să se înscrie în program, alocările pe finanțatori urmând să fie făcute „pro rata” astfel încât să se încadreze în plafonul garanțiilor toate instituțiile de credit, interesate să participe la acest program, care sunt înscrise până la 30.01.2014.
Cele nouă instituții de credit înscrise în Programul de Garantare a creditelor pentru IMM sunt: Banca Transilvania, BRD, CEC, ING, Banca Romanească, Bancpost, BCR, Banca Comercială Carpatica, Intesa Sanpaolo.
Programul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, coordonat de MFP, vizează dinamizarea unui sector extrem de important pentru economia reala și constă în acordarea unei linii de credit, în valoare maximă de 5.000.000 lei/I.M.M. pe o perioadă de maxim 24 luni și garantarea creditului de către stat, în procent de maxim 50% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Prin acest program este facilitat accesul I.M.M.-urilor la obținerea de credite destinate finanțării capitalului de lucru, cu posibilitatea prelungirii pe o perioadă de maxim 12 luni, în vederea rambursării liniei de credit.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp