Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care determină crearea de locuri de muncă

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 5 mai 2014 – 11 mai 2014

HG nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă.
Schema de ajutor de stat are în vedere finanțarea sub formă de sume nerambursabile, în limita intensității maxime admise, a costurilor salariale, la nivelul maxim al salariului mediu brut, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de minimum 20 de locuri de muncă determinate de realizarea unei investiții inițiale.
Se pot emite acorduri pentru finanțarea în baza schemei până la data de 31 decembrie 2020, iar plata ajutorului de minimis se efectuează în perioada 2015-2025, în limita bugetului anual alocat schemei. Ajutorul de stat se acordă dacă are un efect stimulativ și contribuie la dezvoltarea regională.
Bugetul maxim al schemei este de 2.700 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, prin acordarea unor credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2014-2020, respectiv a unor credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2015-2025.
Conform art. 17 al Hotărârii, Ministerul Finanțelor Publice va publica pe site-ul propriu textul integral al schemei, porioada în care se pot înregistra cereri de acord pentru finanțare, bugetul anual alocat schemei de ajutor de stat, bugetul sesiunii, data epuizării bugetului anaul și a bugetului total alocat schemei, rezultatele etapelor de evaluare și lista beneficiarilor.

Legea nr. 43/2014 privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice.
Legea instituie măsuri de protecţie a animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri experimentale şi, în acest scop, prevede norme ce reglementează următoarele:
– înlocuirea şi reducerea utilizării animalelor în proceduri, precum şi îmbunătăţirea metodelor de creştere, adăpostire, îngrijire şi utilizare a animalelor în proceduri;
– originea, reproducerea, marcarea, îngrijirea şi adăpostirea, precum şi uciderea animalelor;
– activităţile crescătorilor, furnizorilor şi utilizatorilor de animale;
– evaluarea şi autorizarea proiectelor ce implică utilizarea animalelor în proceduri, astfel cum sunt definite de această lege.
Legea se aplică în cazul în care animalele sunt utilizate în proceduri sau destinate utilizării în proceduri ori în cazul în care sunt crescute în mod special pentru ca organele sau ţesuturile acestora să fie folosite în scopuri ştiinţifice ori educative.
Art. 50 prevede instituirea unor sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea normelor legii, sancțiuni care vor fi reglementate ulterior prin hotărâre a Guvernului.

2. Știri Generale

Certificate de cazier judiciar „pe loc”, pentru persoanele juridice fără antecedente penale.
Până în prezent, cererea pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar trebuia depusă la unitatea de poliție pe raza căreia persoana juridică își avea sediul social, sucursala, filiala sau punctul de lucru, iar termenul de eliberare era de trei zile.
Începând cu data de 15 mai, cererea-tip pentru obținerera certificatului de cazier judiciar se depune de reprezentantul legal al persoanei juridice la orice unitate sau subunitate de poliție conectată la ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român), iar certificatele de cazier judiciar vor fi eliberate pe loc.
Termenul legal de trei zile s-a păstrat, însă, în cazul persoanelor juridice cu antecedente penale.

Rezilierea contractului cu furnizorii de comunicații fără penalizări, după expirarea perioadei minime contractuale.
Printr-un comunicat de presă emis în data de 14.05.2014, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) arată că furnizorii de servicii de comunicații electronice din România au obligația de a pune la dispoziție utilizatorilor oferte pentru o perioadă minimă de 12 luni, iar aceștia din urmă pot rezilia contractul fără plata unor penalități de reziliere anicipate numai după expirarea perioadei minime contractuale.
Legea prevede faptul că în România contractele de servicii de comunicații electronice (telefonie, internet sau televiziune) se încheie pentru o perioadă minimă care nu poate depăși doi ani.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp