Contribuabilii care nu au primit decizia de impunere nu vor mai plati penalitati

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 07.04.2014 – 11.04.2014.

Legea nr. 37/2014 pentru aprobarea OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.
În vederea stimulării achiziţionării de vehicule noi, persoanele fizice, persoanele juridice, unităţile administrativ-teritoriale precum şi instituţiile publice care înțeleg să achiziţioneze autovehicule electrice noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, vor beneficia pentru fiecare autovehicul de un tichet cu valoare nominală, denumit în continuare ecotichet.
Totodată, actul normativ introduce noi categorii de autovehicule care au fost scutite de la plata timbrului de mediu, după cum urmează: autovehiculele destinate a fi utilizate de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră şi de pompieri, a celor destinate transportului preşcolarilor şi elevilor, precum și a celor transferate cu titlu gratuit de la autorităţi sau instituţii publice altor autorităţi sau instituţii publice.

Ordinul MAI nr. 53/2014 pentru stabilirea formei și conținutului scrisorii de informare privind încălcarea normelor de circulație rutieră.
Actul normativ stabileşte forma şi conţinutul scrisorii de informare privind încălcarea normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră, prevăzută de Legea nr. 5/2014 privind unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii referitoare la încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră şi pentru facilitarea executării sancţiunilor aplicate acestor încălcări.
Autoritățile române transmit scrisoarea de informare privind încălcările săvârşite pe teritoriul României cu un vehicul înmatriculat într-un alt stat membru, după cum urmează:
– proprietarului sau deţinătorului vehiculului ale cărui date au fost obţinute în condiţiile legii;
– persoanei identificate în alt mod, suspectate că a săvârşit încălcarea.
Scrisoarea de informare se transmite destinatarilor prevăzuţi mai sus în termen de maximum 30 de zile de la data obţinerii datelor de identificare a acestora.

2. Ştiri Generale

Contribuabilii care nu au primit decizia de impunere nu vor mai plăti penalități.
Persoanele care nu au primit deciziile de impunere pentru contribuţiile de asigurări sociale de sănătate datorate asupra veniturilor din închirieri nu datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru perioada cuprinsă între termenul de plată prevăzut de Codul Fiscal, respectiv 25 martie 2014 şi data comunicării deciziei de impunere, în cazul contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru care nu au avut obligaţia efectuării de plăţi anticipate în anul precedent.
În situația în care s-au plătit deja penalități, sumele percepute vor fi compensate cu alte obligaţii datorate bugetului de stat sau, după caz, vor fi restituite.

Legea penală mai favorabilă se va aplica folosind metoda instituțiilor autonome.
De la intrarea în vigoare a noilor Coduri Penale și până în prezent au existat două modalități de aplicare a legii penale mai favorabile: prima modalitate în care judecătorii decideau prevederile cărui Cod Penal sunt mai favorabile fiecărui inculpat în parte, a doua modalitate în care judecătorii dispuneau combinarea articolelor din noul cu cele din vechiul Cod Penal.
Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că legea penală mai favorabilă va fi aplicată urmând a se avea în vedere cea de a doua metodă, denumită principiul instituțiilor autonome.
Curtea Constituțională a fost, de asemenea, sesizată cu această problemă, urmând să se pronunțe printr-o decizie.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp