Autoritățile de management obligate să vireze banii proveniți din fonduri UE în termen de 5 zile lucrătoare de la creditarea conturilor acestora.

1. Modificări importante apărute în Monitorul Oficial al României în perioada 3 februarie 2014 – 7 februarie 2014

Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 127/2014 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind aplicarea procedurii de angajare a răspunderii solidare reglementate de dispoziţiile art. 27 şi 28 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală – M.Of. nr. 85 din 4.02.2014.
Actul normativ aprobă Instrucţiunile privind aplicarea procedurii de angajare a răspunderii solidare reglementate de dispoziţiile art. 27 şi 28 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală. În temeiul răspunderii solidare prevăzute de art. 27 şi 28 din Codul de procedură fiscală, organele fiscale competente în executarea silită a debitorului principal sunt îndreptăţite să ceară oricărui codebitor realizarea integrală a obligaţiei fiscale.
În vederea stabilirii persoanelor fizice şi juridice, după caz, care se încadrează în prevederile art. 27 din Codul de procedură fiscală, organele fiscale competente în executarea silită a debitorului principal desfăşoară activităţi ce constau în identificarea, evaluarea şi gestionarea tuturor documentelor relevante ce vor sta la baza demarării procedurii de angajare a răspunderii solidare.
Desfăşurarea acestor activităţi se va realiza prin următoarele operaţiuni:
– stabilirea surselor de date şi informaţii;
– consultarea bazelor de date deţinute de către organul fiscal cu competenţe în executarea silită a debitorului principal pentru a evidenţia mişcările patrimoniale ale debitorului ce au avut loc într-o anumită perioadă de timp;
– solicitarea de date şi informaţii de la persoane fizice sau juridice ori alte entităţi, considerate utile de către organul fiscal cu competenţe în executarea silită a debitorului principal, în demararea procedurii de atragere a răspunderii solidare;
– analizarea datelor şi informaţiilor deţinute de către organul fiscal cu competenţe în executarea silită a debitorului principal;
– individualizarea persoanelor fizice şi juridice, după caz, precum şi stabilirea sumelor de bani care vor face obiectul demarării procedurii de atragere a răspunderii solidare.

Circulara Băncii Naţionale a României nr. 7/2014 privind nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României – publicată în M.Of. nr. 90 din 05.02.2014.
Începând cu data de 5 februarie 2014, nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României este de 3,50% pe an.

2. Ştiri Generale

Autorităţile de management nu mai pot întârzia cu plăţile banilor UE, dacă au fonduri.
Autoritatea de management (AM) al fondurilor structurale europene are obligaţia să vireze beneficiarului de fonduri UE valoarea cheltuielilor rambursabile şi contravaloarea TVA considerată neeligibilă, aferentă cheltuielilor eligibile, în termen de cinci zile lucrătoare de la momentul la care aceasta dispune de resurse în conturile sale, a decis ieri Senatul.
Senatorii au admis o cerere de reexaminare transmisă de preşedintele Traian Băsescu privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale, modificând, în acest sens, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului. La solicitarea preşedintelui şi la recomandarea Comisiei pentru buget şi a Comisiei economice, senatorii au decis modificarea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 84/2013 pentru modificarea OUG 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiec¬tivul convergenţă.
Preşedintele a solicitat reexaminarea legii, motivând că absenţa unui termen pentru virarea către beneficiar a sumelor aferente valorii cheltuielilor rambursabile şi contravalorii TVA considerate neeligibile „deturnează scopul propus iniţial de ordonanţă, acela de flexibilizare şi eficientizare a sistemului în vederea creşterii gradului de absorbţie a instrumentelor structurale alocate României“.
Potrivit expunerii de motive pentru adoptarea OUG prezentate de Guvern, proiectul de lege are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri pentru optimizarea fluxurilor financiare din cadrul programelor operaţionale finanţate din instrumente structurale şi asigurarea capacităţii de absorbţie a acestor fonduri în vederea evitării dezangajării automate a fondurilor alocate României de către Comisia Europeană, precum şi pentru îndeplinirea obiectivelor proiectelor, evitându-se astfel întârzierile majore în implementarea acestora şi neatingerea obiectivelor proiectelor.
Executivul mai arăta că adoptarea OUG are ca scop să asigure fondurile necesare la nivelul Autorităţii de certificare şi plată/Autorităţilor de management pentru efectuarea plăţilor „într-un termen cât mai scurt, cu efect asupra accelerării absorbţiei fondurilor alocate României“.
Cererea de reexaminare urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp