Au intrat in vigoare normele metodologice privind procedura de vanzare a terenurilor agricole din extravilan
1. Acte importante apărute în Monitorul Oficial în perioada 26.05.2014 – 30.05.2014
Ordin privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea titlului I din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului
Prin acest ordin se stabilesc competențele organelor administrative și procedurile care trebuie parcurse în scopul aplicării preempțiunii reglementate de Legea nr. 17/2014 în cazul vânzării terenurilor agricole situate în extravilan. Aceste norme metodologice se aplică transferului de proprietate realizat în baza unui contract de vânzare-cumpărare autentificat de notarul public, precum și în baza unei hotărâri judecătorești care ține loc de contract. Ele nu se aplică în cazul contractelor de vânzare-cumpărare care au la bază antecontracte și pacte de opțiune autentificate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 17/2014. Principalele autorități implicate în procedura reglementată de Ordin sunt Primăria în circumscripția căreia se află terenul vândut, și structurile centrale sau teritoriale ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în funcție de suprafața terenului. Scopul procedurii este obținerea avizului final emis de MADR, în baza căruia se poate autentifica vânzarea și realiza înscrierea în cartea funciară.
HG nr. 425/2014 pentru modificarea unor acte normative privind taxe şi tarife percepute pentru unele prestări de servicii.
Prin HG nr. 425/2014, se prevede reducerea a 15 taxe și tarife, dintre care 5 prin eliminare și 10 prin comasare. Cele mai importante dintre acestea sunt eliminarea tarifului anual de utilizare a procedurii electronice pentru obținerea de servicii puse la dispoziție de Sistemul e-Guvernare, eliminarea tarifului de analiză a documentaţiei de licenţiere/autorizare în Regulamentul privind acordarea licenţelor în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice, respectiv comasarea a cinci taxe într-una singură, denumită taxă pentru operațiunile efectuate de ONRC și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, și comasarea a trei tarife într-unul singur, denumit tarif pentru eliberarea de informații privind datele înregistrate în registrul comerțului computerizat.
2. Știri Generale
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privitoare la modul de stabilire a alcoolemiei.
Prin decizia nr. 3/12.05.2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit faptul că în aplicarea art. 336 alin. (1) din Codul penal, în ipoteza unei duble prelevări de mostre biologice, rezultatul alcoolemiei cu relevanță penală este cel dat de prima prelevare. Decizia este obligatorie începând de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial pentru toate instanțele penale din țară.
Platformă online de verificare a situației fiscale pentru persoanele fizice.
Conform anunțului făcut de Ministerul Finanțelor, fiecare persoană fizică va avea un cont personal la Fisc, unde își va putea verifica oricând situația fiscală (natura și cuantumul obligațiilor de plată, scadența, dobânzile și penalitățile de întârziere, etc.). De asemenea, se preconizează emiterea și comunicarea actelor administrativ-fiscale în formă electronică.
Proiectul de lege privind Roșia Montană a fost respins definitiv de Camera Deputaților.
Camera Deputaților a respins cu o largă majoritate proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roșia Montană. Proiectul de lege a fost respins și de Senat în luna noiembrie a anului 2013, astfel că respingerea proiectului în Camera Deputaților are caracter definitiv.
Publicat la: