OUG nr. 50/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscale
Prin noua reglementare se modifică prevederile Codului de procedură fiscală referitoare la penalităţile de întârziere datorate pentru neplata obligaţiilor fiscale la scadenţă. Astfel, nivelul penalităţilor de întârziere se stabileşte la 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Aceste prevederi se aplică începând cu data de 1 iulie 2013, obligaţiilor de plată scadente după data de 1 iulie 2013.
Până la data de 1 iulie 2013, nivelul penalităţilor de întârziere rămâne cel din prezent, respectiv până la 30 zile întârziere, nu se plătesc penalităţi, dacă stingerea se realizează în următoarele 60 de zile nivelul penalităţii de întârziere este de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse, iar după împlinirea termenului de 60 de zile, nivelul penalităţii de întârziere este de 15% din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse. Penalitatea de întârziere nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor, al căror nivel rămâne la 0,04% pentru fiecare zi de întârziere.
Cu privire la procedura eşalonărilor la plată reglementată de OUG nr. 29/2011, se precizează că nivelul garanţiilor necesare aprobării eşalonării la plată trebuie să acopere nivelul obligaţiilor bugetare plus un procent de 16%. În cazul în care se aduc garanţii deja ipotecate/gajate, acestea trebuie să acopere atât obligaţia garantată prin ipotecă/gaj, cât şi obligaţia bugetară aprobată la eşalonare, plus un procent de 16%. Se extinde posibilitatea eşalonării obligaţiilor bugetare ce rezultă în urma controalelor de specialitate, chiar în situaţia existenţei unei eşalonări aprobate anterior. Până în prezent, în cazul în care, în urma unui control, existau diferenţe ca urmare a controlului, eşalonarea nu mai era aplicabilă.
Se reglementează o procedură de amânare la plata obligaţiilor fiscale aplicabilă contribuabililor care au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene în baza contractelor de finanţare încheiate cu acestea. Aceştia pot solicita amânarea la plată a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat, inclusiv a obligaţiilor accesorii, administrate de ANAF sau transmise spre recuperare acestei autorităţi.
Pe perioada amânării la plata nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită pentru obligaţiile fiscale amânate la plată şi nu se sting obligaţiile fiscale ce fac obiectul amânării la plată, cu excepţia situaţiei în care contribuabilul optează pentru stingerea acestora. Amânarea la plată se poate acorda în limita sumei de încasat de la autorităţile ce gestionează fondurile europene.
Actul normativ prevede că amânarea la plată se acordă în limita sumei de încasat de la autorităţile competente şi în ordinea vechimii obligaţiilor fiscale, pentru o perioadă de maxim doi ani.
În cazul în care contribuabilul nu finalizează procedura de amânare la plată în cei doi ani, atunci aceasta încetează, iar contribuabilul va datora dobânzi, penalităţi de întârziere sau accesorii, potrivit legii, pe întreaga perioadă de amânare la plată.
Pentru a beneficia de amânarea la plată a obligaţiilor fiscale, operatorii economici trebuie să depună o cerere în acest sens la organul fiscal, însoţită de un document emis de autoritatea de la care ele au de încasat fondurile europene.
OUG nr. 55/2013 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea unor acte normative
Actul normativ intrat în vigoare la data de 06.06.2013 modifica prevederile OUG nr. 92/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sensul că numărul de membri ai Consiliului de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară se reduce de la 17 la 11, numirea membrilor Consiliului ASF, cu încadrarea în numărul membrilor stabilit prin ordonanţa de urgenţă, se va face de Parlament, până la data de 30 iunie 2013, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară are obligaţia de a vira la bugetul de stat o cotă de 80% din excedentul bugetului de venituri şi cheltuieli înregistrat la sfârşitul anului.
De asemenea, actul normativ stabileşte că, prin excepţie de la prevederile Legii nr. 571/2003, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de administraţie şi consilii de conducere.
OUG nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie
Modificările aduse Legii nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie vizează în principal limitarea acreditarii centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacitaților instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Național de Acțiune în Domeniul Energiei Regenerabile.
De asemenea, s-a dispus amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde), de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro și solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.
Tranzacţionarea certificatelor verzi este permisă numai producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie şi operatorilor economici în mod transparent, centralizat şi nediscriminatoriu pe pieţele centralizate administrate de operatorul comercial al pieţei de energie electrică.
Racordarea producătorilor de energie electrică din surse regenerabile la reţelele de energie electrică se realizează în baza Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, emis cu respectarea prevederilor legale incidente în materie.
Publicat la: