OUG nr. 27/2013 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă, precum şi pentru adoptarea unor măsuri financiare în vederea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene.
Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern vizează modificarea cadrului legislativ în vederea adoptării unor măsuri adecvate care să permită un flux de numerar astfel încât să se asigure necesarul de fonduri la nivelul Autorităţii de certificare şi plată/Autorităţilor de management pentru efectuarea plăţilor într-un termen cât mai scurt cu rezultat în includerea acestora în declaraţii lunare de cheltuieli către C.E.
Astfel, se stabileşte că Ministerul Finanţelor Publice poate aloca temporar, în anul 2013, pentru asigurarea plăţilor aferente cheltuielilor eligibile rambursabile finanţate din fonduri europene, precum şi pentru cheltuielile eligibile rambursabile aferente instrumentelor structurale din cererile de plată, sume din venituri din privatizare în lei şi în valută înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului şi contul curent în valută al Ministerului Finanţelor Publice deschis la Banca Naţională a României.
De asemenea, se introduce în cuprinsul OUG nr. 64/2009, un nou capitol referitor la mecanismul decontării cererilor de plată. Acest mecanism se aplică numai beneficiarilor care au calitatea de ordonator de credite ai bugetului local şi care se găsesc în imposibilitatea de a achita facturile pentru servicii/bunuri/execuţie lucrări recepţionate, acceptate la plată.
Beneficiarul va depune la Organismul Intermediar/Autoritatea de Management, care decide să utilizeze mecanismul cererii de plată, cererea de plată şi documentele justificative aferente acesteia.
După efectuarea verificărilor cererii de plată, Autoritatea de Management va transfera beneficiarului valoarea cheltuielilor rambursabile şi a taxei pe valoarea adaugată aferentă acestora.
Beneficiarul va efectua plata reprezentând valoarea contribuţiei proprii şi a cheltuielilor neeligibile din surse proprii în aceeaşi zi cu plata fondurilor transferate de Autoritatea de Management.
Dupa aceste operaţiuni, beneficiarul este obligat să depună o cerere de rambursare în care sunt incluse facturile decontate prin cererea de plată.
Autorităţile de Management care decid utilizarea acestui mecanism vor emite instrucţiuni referitoare la modul în care se depun cererile de plată, precum şi actele care însoţesc aceste cereri.
OUG nr. 25/2013 pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002.
Actul normativ urmăreşte să instituie măsuri de combatere a corupţiei şi practicilor netransparente manifestate la nivelul achiziţiei de spaţiu publicitar media. De asemenea, actul normativ aduce unele modificări cu privire la regulile de acces al titularilor la deţinerea unei licenţe audiovizuale, eliminând operatorii economici care înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat.
Potrivit actului normativ, orice achiziţionare de spaţiu publicitar televizat nu poate fi facută de un intermediar decât în numele şi pe seama beneficiarului final al publicităţii televizate.
De asemenea, orice oferte de preţ pentru achiziţionarea publicităţii televizate, prezentate de intermediarii beneficiarilor finali ai publicităţii televizate, vor fi în mod obligatoriu confirmate în prealabil în scris cu radiodifuzorul. În scopul obţinerii acestei confirmări, intermediarii vor prezenta radiodifuzorilor mandatele scrise acordate de beneficiarii finali ai publicităţii televizate pentru care solicită ofertele de preţ.
Obiectul achiziţionării va fi plătit direct de catre beneficiarul final al publicităţii televizate radiodifuzorului, în baza facturii ce va fi emisă de radiodifuzor către beneficiarul final al publicităţii televizate. Orice rabat sau avantaj tarifar, indiferent de natura acestuia, acordat de catre radiodifuzor, trebuie să figureze pe factura emisă beneficiarului final al publicităţii televizate.
Intermediarii nu pot să primească altă plată sau contraprestaţie decât cea care le este platită de către beneficiarul final al publicitatii televizate în vederea remunerarii serviciilor prestate si nici vreun avantaj material, indiferent de natura acestuia, din partea radiodifuzorului.
Orice act juridic încheiat cu încălcarea dispoziţiilor de mai sus este nul.
Alte modificări se referă la condiţiile de eliberare sau de modificare a licenţei audiovizuale, solicitanţii fiind obligaţi să depună certificate fiscale din care să rezulte că, la data solicitării licenţei audiovizuale, societatea care solicită acordarea licenţei nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat.
Prin excepţie, se poate acorda sau modifica licenţa în cazul în care societatea înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat, dar beneficiază de înlesniri sau reeşalonări la plata acestora. În această situaţie, societatea este obligată să depună dovada acordării acestor facilităţi.
Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular al tuturor obligaţiilor decurgând din licenţa şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat.
Publicat la: