LEGEA nr. 238/2013 privind aprobarea O.U.G. nr. 63/2012 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe
Noul act normativ completează prevederile privind impozitul pe clădiri, modificând una dintre variabilele în funcţie de care se calculează suma de plată pentru persoanele fizice.
Conform Codului fiscal, impozitul pe clădiri pentru persoanele fizice se stabileşte în funcţie de tipul clădirii, zona în care aceasta este amplasată, dar şi anul în care a fost finalizată clădirea.
Astfel, anul finalizării unei clădiri determină reducerea impozitului datorat cu 20%, pentru clădirile cu o vechime de peste 50 de ani (la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă), respectiv cu 10%, pentru acele clădiri având o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv (la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă).
Totuşi, noile dispoziţii legale prevăd că atunci când o clădire a suferit lucrări de reconstruire sau consolidare, anul finalizării acesteia se actualizează, astfel că se va considera ca fiind cel în care au fost terminate lucrările de consolidare/renovare.
Aşadar, noul act normativ, în forma sa modificată, stabileşte că în cazul clădirilor la care au fost executate lucrări majore de renovare, anul finalizării acestora se actualizează din punct de vedere fiscal, astfel încât se va considera ca fiind anul terminării construcţiei cel în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor de renovare.
Conform noii reglementări, renovarea majoră reprezintă acţiunea complexă care cuprinde obligatoriu lucrări de intervenţie la structura de rezistenţă a clădirii, pentru asigurarea cerinţei fundamentale de rezistenţă mecanică şi stabilitate, prin acţiuni de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, precum şi, după caz, alte lucrări de intervenţie pentru menţinerea, pe întreaga durată de exploatare a clădirii, a celorlalte cerinţe fundamentale aplicabile construcţiilor, conform legii, vizând, în principal, creşterea performanţei energetice şi a calităţii arhitectural-ambientale şi funcţionale a clădirii.
Totodată, noile prevederi legale arată că anul terminării unei cladiri se actualizează şi în condiţiile în care, la terminarea lucrărilor de renovare, valoarea clădirii creşte cu cel puţin 25% faţă de valoarea acesteia la data începerii executării lucrărilor.
H.G. nr. 480/2013 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006
Potrivit noilor dispoziţii legale posesorii de vehicule au interzis să mai circule pe acostamentul drumului – aşa numita bandă de urgenţă. Excepţie fac bicicliştii, care pot folosi acostamentul dacă nu dispun de piste special amenajate şi nu pun în pericol circulaţia.
De-asemenea, conducătorii de mopede au obligaţia să circule pe un singur rând pe bandă, în timp ce conducatorii de mopede şi motorete de mici dimensiuni nu mai au voie să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe vehiculele din categoria amintită.
Totodată, noul act normtiv interzice conducătorilor de mopede şi alte motorete de mici dimensiuni să transporte pasageri în stare de ebrietate. Aceeaşi interdicţie o au şi transportatorii de mărfuri, în cazul pasagerilor din cabină.
Dispoziţiile legale în materie introduc o serie de reguli noi aplicabile bicicliştilor, care sunt obligaţi să meargă într-un singur rând pe banda de circulaţie, nu au voie să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor în timp ce se deplasează pe bicicletă, fiindu-le, de-asemenea, interzis să înveţe să conducă biciclete pe drumurile publice. Totodată, aceştia au obligaţia să aibă asupra lor cartea de identitate, în timp ce circulă pe drumurile publice.
Publicat la: