Legea nr. 193/2013 privind aprobarea OUG nr. 77/2012 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.
O primă modificare introdusă prin noul act normativ se referă la eliminarea prevederilor care asimilau unei autorităţi contractante orice regie autonomă sau companie naţională/societate comercială cu capital integral sau majoritar deţinut de o autoritate contractantă, sau de către un alt organism de drept public.
Pe de altă parte, se elimină prevederile care exceptau de la aplicarea prevederilor OUG nr. 34/2006 achiziţionarea serviciilor de cercetare şi descărcare de sarcini arheologice pentru patrimoniul arheologic şi siturile arheologice.
În plus, odată cu intrarea în vigoare a legii, se majorează pragurile valorice până la care autoritatea contractantă poate achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări. Astfel, pragul valoric creşte de la 15.000 euro exclusiv TVA la 30.000 euro exclusiv TVA pentru fiecare achiziţie de produse sau servicii, respectiv la 100.000 euro exclusiv T.V.A. pentru fiecare achiziţie de lucrări.
De asemenea, se elimină condiţionarea legată de forma autentică a anagajamentului ferm care se prezintă de terţul susţinător pentru demonstrarea situaţiei economice şi financiare sau capacităţii tehnice şi profesionale a ofertantului/candidatului.
Prin noua reglementare se precizează totodată faptul că certificarea respectării standardelor de asigurare a calităţii nu poate face obiectul susţinerii acordate de către o altă persoană. De asemenea, şi certificarea respectării standardelor de protecţie a mediului nu poate face obiectul susţinerii acordate de către o altă persoană.
În situaţia unei oferte de preţ aparent neobişnuit de scăzut, noul act normativ arată că o ofertă prezintă un astfel de preţ în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, atunci când preţul ofertat, fără T.V.A., reprezintă mai puţin de 80% din valoarea estimată a contractului respectiv.
În ceea ce priveşte eventualele litigii apărute, părţile vor putea conveni totodată că litigiile în legătură cu executarea contractelor reglementate de ordonanţa de urgenţă să fie soluţionate prin arbitraj.
Referitor la cuantumul amenzilor contravenţionale, acestea se vor majora pentru situaţia în care autoritatea contractantă divizează contractul de achiziţie publică, amendă care se va aplica fiind de la 50.000 lei la 100.000 lei, faţă de 40.000 lei la 80.000 lei, cât era prevăzut până în prezent. În plus, se instituie anumite limite speciale pentru amenda contravenţionala, în cazul contractelor reduse ca valoare, stabilindu-se că pentru aceste contracte amenda pentru săvârşirea contravenţiilor reprezintă 50% din sumele prevăzute în actul normativ.
Nu în ultimul rând, noul act normativ abrogă prevederile care stabileau că Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice poate solicita instanţei de judecată, constatarea nulităţii absolute a contractelor, pentru motivele prevăzute în actul normativ.
OUG nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii ANAF, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Noul act normativ prevede reorganizarea ANAF, ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluarea activităţii Autorităţii Naţionale a Vămilor şi prin preluarea activităţii Gărzii Financiare, instituţie publică care se desfiinţează.
De asemenea, actul normativ stabileşte că în cadrul ANAF se înfiinţează Direcţia generală antifrauda fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de prevenire şi combatere a actelor şi faptelor de evaziune fiscală şi fraudă fiscală şi vamală. Direcţia Generală Antifrauda va înlocui Garda Financiară.
Numirea personalului antifrauda se a face pe bază de concurs sau examen.
În cadrul structurii centrale a Direcţiei generale antifraudă fiscală funcţionează pe lângă structurile de prevenire şi control Direcţia de combatere a fraudelor, care acordă suport tehnic de specialitate procurorului în efectuarea urmăririi penale în cauzele având ca obiect infracţiuni economico-financiare. În acest scop inspectorii antifraudă din cadrul acestei direcţii sunt detaşaţi în cadrul parchetelor, în condiţiile legii, pe posturi de specialişti.
Organizarea, modul de funcţionare, numărul de posturi al ANAF, inclusiv cele aferente structurii antifraudă, precum şi alte aspecte determinate de aplicarea măsurilor de reorganizare prevăzute de ordonanţa de urgenţă se reglementează prin hotărâre a Guvernului în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului mai sus menţionate se abroga OUG nr. 91/2003 privind organizarea Gărzii Financiare. De la această dată, Garda Financiară se desfiinţează.
Patrimoniul, arhivă, prevederile bugetare, execuţia bugetară până la data desfiinţării şi orice alte bunuri ale Gărzii Financiare sunt preluate de Agenţie, pe bază de protocol.
O altă măsură dispusă prin actul normativ consta în înfiinţarea în subordinea ANAF a direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, instituţii publice cu personalitate juridică, şi care sunt conduse, prin derogare de la dispoziţiile Legii nr.188/1999, de un director general, funcţionar public. Înfiinţarea direcţiilor generale regionale se va face începând cu data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului menţionate mai sus.
Direcţiile generale regionale ale finanţelor publice se înfiinţează prin transformarea direcţiei generale a finanţelor publice a judeţului în care va fi stabilit sediul direcţiei generale regionale, prin fuziunea prin absorbţie a celorlalte direcţii generale judeţene ale finanţelor publice din aria de competență stabilită în baza hotărârii de Guvern.
Oraşele în care își au sediul direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, aria de competentă a acestora, precum şi lista direcţiilor generale judeţene ale finanţelor publice care se reorganizează ca direcţii generale regionale ale finanţelor publice se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Direcţiile generale judeţene ale finanţelor publice care se reorganizează prin fuziune prin absorbţie în cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice îşi pierd personalitatea juridică.
Personalul direcţiilor generale ale finanţelor publice, precum şi personalul direcţiilor regionale pentru accize şi operaţiuni vamale, direcţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru accize şi operaţiuni vamale, care se reorganizează prin fuziune prin absorbţie, se preia în cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, în limita numărului de posturi aprobat.
Circulară BNR nr. 17/2013 privind nivelul ratei dobânzii de referinţă a BNR.
Începând cu data de 2 iulie 2013, nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României este de 5,00% pe an.
Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea OUG nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe.
Potrivit noului act normativ, se modifică prevederile cu privire la clauzele abuzive din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, în sensul că asociaţiile pentru protecţia consumatorilor vor avea posibilitatea să atace în instanţă clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, inclusiv contractele de credite bancare, de la data de 1 octombrie 2013. Termenul iniţial era 1 iulie 2013.
Pe de altă parte, în cuprinsul Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator se introduc prevederi care stipulează că efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizată în plus faţă de mediator şi de către judecător, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz în care aceasta se atestă în scris.
Participarea la şedinţa de informare privind avantajele medierii este gratuită, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume. Actul întocmit de notarul public prin care se autentifica înţelegerea din acordul de mediere, are putere de titlu executoriu.
De asemenea, prin noul act se modifica unele prevederi din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996. Astfel, notarii publici pot încasa tarifele pentru cererile având ca obiect furnizarea serviciilor prestate de ANCPI şi unităţile sale subordonate, în numele şi pe seama ANCPI, nu numai pe chitanţiere, facturiere, bonuri fiscale proprii, ci şi prin ordine de plată, ca urmare a viramentelor bancare efectuate în contul biroului notarial, prin mijloace electronice de plată sau orice alte modalităţi prevăzute de lege.
Nu în ultimul rând, se introduce prevederea că actele de alipire şi dezlipire a imobilelor înscrise în cartea funciara se încheie în formă autentică.
Publicat la: