HG nr. 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii

Hotararea Guvernului are ca obiect instituirea unei scheme de ajutor de stat în vederea acordării de ajutoare de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii.

Ajutorul de minimis se acorda IMM-urilor prin alocări de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice, sub forma de sume nerambursabile, în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita echivalentului în lei al valorii maxime de 200.000 euro, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăsoară activitate în domeniul transportului rutier, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi.

Ajutorul de minimis se acordă IMM-urilor care îşi desfăşoară activitatea în toate sectoarele de activitate, cu excepţia celor prevăzute în regulamentul comunitar, respectiv: pescuit şi acvacultură; producţia primară, transformarea şi comercializarea de produse agricole; activităţi legate de export (legate direct de cantităţile exportate, ajutoare destinate înfiinţării şi funcţionării unei reţele de distribuţie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export); folosirea mărfurilor autohtone în locul celor importate; activităţi în sectorul carbunelui; achiziţia de vehicule de transport rutier de mărfuri, acordate întreprinderilor care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor.

Sunt considerate cheltuieli eligibile, cheltuielile legate de investiţiile în active corporale referitoare la:

– realizarea de construcţii noi industriale, pentru învăţământ, ştiinţă, cultură şi artă, ocrotirea sănătăţii, asistenţa socială, cultură fizică şi agrement, destinate desfăşurării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare;

– achiziţia de construcţii industriale, pentru învăţământ, ştiinţa, cultura şi arta, ocrotirea sănătaţii, asistenţa socială, cultura fizică şi agrement, destinate desfăşurării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare;

– echipamente tehnologice – maşini, utilaje şi instalaţii de lucru;

– aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare;

– mijloace de transport neînmatriculabile, pentru susţinerea activităţii întreprinderii;

– echipamente I.T.

Toate cheltuielile eligibile aferente investiţiei vor fi considerate fără T.V.A.

Acordarea ajutorului de minimis este condiţionată de crearea de noi locuri de muncă până la finalizarea investiţiei şi menţinerea acestora pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei, astfel: 5 locuri de muncă, din care cel puţin două locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de până la 100.000 euro inclusiv; 7 locuri de muncă, din care cel puţin 3 locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro până la 200.000 euro inclusiv.

Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis este de 400 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării.

 

 

HG nr. 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe

Actul normativ stabileşte că valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe va fi majorată începând de la 1 iulie. Astfel, pragul valoric pentru imobilizările corporale va creşte la 2500 de lei, după şase ani în care a stagnat la valoarea de 1800 de lei.

Prin urmare, cheltuielile cu mijloacele fixe achiziţionate ulterior acestei date, care au o valoare de intrare mai mică de 2500 lei, vor putea fi deduse integral la momentul achiziţiei şi punerii în funcţiune, fără a mai fi obligatorie recuperarea valorii acestora prin intermediul amortizării fiscale.

H.G. nr. 276/2013 prevede că valoarea rămasă neamortizată a mijloacelor fixe cu valoare de intrare cuprinsă între 1800 si 2500 de lei, pe care contribuabilii le au deja în patrimoniu, se va recupera pe durata normală de funcţionare rămasă.

 

 

Legea nr. 168/2013 privind aprobarea O.G. nr. 8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale

Legea nr. 168/2013 aprobă O.G. nr. 8/2013 privind modificarea şi completarea Codului fiscal, aducând şi alte modificări Codului fiscal, ca urmare a amendamentelor propuse de parlamentari.

Printre alte modificări, actul normativ prelungeşte termenul de depunere a formularului 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit” până la data de 25 iunie 2013. Acest termen este valabil pentru toţi contribuabilii persoane fizice care realizează venituri din activităţi agricole determinate pe bază de norme de venit, indiferent dacă au depus sau nu declaraţia până la termenul iniţial de 27 mai 2013.

Prelungirea termenului de depunere a declaraţiei a fost necesară ca urmare a modificării unor limite referitoare la suprafeţele cultivate/capetele de animale/familiile de albine deţinute, până la care nu se plăteşte impozit, precum şi a nivelului anumitor norme de venit. Aceste noi valori ale normelor de venit modificate vor fi luate în considerare de contribuabili la completarea declaraţiei.

 

 

Ordinul nr. 31/2013 pentru aprobarea Metodologiei privind reglementarea condiţiilor pentru preluarea de capacităţi energetice de distribuţie a energiei electrice

Metodologia stabileşte:

– condiţiile de predare a capacităţilor energetice de distributie de către o persoană fizică/juridică şi de preluare a acestora de către operatorul de distribuţie concesionar;

– modalitatea de preluare cu plata unei despăgubiri a capacităţilor energetice de distribuţie în condiţiile prevăzute de Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012;

– situaţiile şi condiţiile în baza cărora Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei avizează preluarea de capacităţi energetice de distribuţie.

Transferul de capacităţi energetice de distribuţie se realizează pe baza acordului de voinţă dintre persoana fizică/juridică deţinătoare a capacităţilor energetice de distribuţie care predă aceste capacităţi şi operatorul de distribuţie concesionar care preia aceste capacităţi, din iniţiativa oricăreia dintre părti, prin următoarele modalităţi:

– prin contract cu titlu gratuit, respectiv contract de donaţie sau de comodat;

– prin contract de vânzare-cumpărare sau contract de închiriere.

Operatorul de distribuţie concesionar este obligat să preia o capacitate energetică de distribuţie cu plata unei juste despăgubiri, care reprezintă preţul de transfer, către persoana fizică/juridică care predă aceste capacităţi, în următoarele situaţii:

– în situaţia în care la reţeaua electrică de distribuţie deţinută de o persoană fizică/juridică se racordează unul sau mai mulţi utilizatori ce devin beneficiari ai serviciului universal potrivit legii;

– în situaţiile prevăzute la art. 44 alin. (8) si art. 46 alin. (2) din Legea nr. 123/2012.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp