Neacordarea preavizului prevazut de lege atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere.

1.Acte importante apărute în Monitorul Oficial în perioada 23.02.2015-27.02.2015.

Ordinul MFP nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă.
Începând cu data de 1 martie 2015 reglementările contabile privind contabilitatea în partidă simplă se aplică de către următoarele categorii de persoane:
– persoanele fizice şi asocierile fără personalitate juridică ale căror venituri sunt supuse impozitului pe venit în conformitate cu prevederile Codului fiscal, al căror venit net anual este determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obţinut din următoarele surse: activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
– persoanele sau entităţile care, prin actul normativ de înfiinţare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligaţia ţinerii contabilităţii în partidă simplă, cu excepţia persoanelor juridice fără scop patrimonial.
Persoanele care desfăşoară activităţi independente şi care au obligaţia ţinerii contabilităţii în partidă simplă sunt persoanele care obţin venituri din activități economice (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale), profesii liberale (medici, avocați, notari, auditori financiari, consultanți fiscali, experți contabili, arhitecți și alte profesii reglementate), drepturi de proprietate intelectuală (în condițiile în care optează pentru determinarea venitului net în sistem real).
Persoanele menționate mai sus au obligaţia să își țină evidenţa contabilă pe baza regulilor contabilităţii în partidă simplă sau, la opţiunea acestora, pe baza regulilor contabilităţii în partidă dublă, cu excepţia celor pentru care în actul normativ de înfiinţare, în legi speciale sau în alte acte normative există prevederi exprese privind ţinerea contabilităţii în partidă simplă.
Pentru evidenţierea în contabilitatea în partidă simplă a operaţiunilor efectuate se utilizează următoarele registre contabile: Registrul-jurnal de încasări şi plăţi (cod 14-1-1/b) şi Registrul-inventar (cod 14-1-2/b).

Ordinul preşedintelui ANAF nr. 468/2015 pentru aprobarea Procedurii de administrare şi monitorizare a contribuabililor mijlocii.
Actul normativ menționează că organele fiscale competente pentru administrarea contribuabililor mijlocii sunt Administrațiile Județene ale Finanțelor Publice și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, prin Administrația fiscală pentru contribuabilii mijlocii, pentru:
– contribuabilii persoane juridice care îşi au domiciliul fiscal pe raza teritorială a judeţului sau a municipiului Bucureşti, după caz;
– sediile secundare înfiinţate de contribuabilii mijlocii care îşi au domiciliul fiscal pe raza teritorială a judeţului sau a municipiului Bucureşti, după caz, chiar dacă locul de desfăşurare a activităţii sediilor secundare se află pe raza teritorială a altor judeţe/municipiul Bucureşti;
– contribuabilii nerezidenţi pentru care contribuabilii mijlocii au calitatea de reprezentanţi sau reprezentanţi fiscali.
Prezentul act normativ reglementează aspecte privind procedura de înregistrare fiscală a contribuabililor mijlocii, obligații declarative, soluționarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, solicitarea și eliberarea documentelor de către contribuabilii mijlocii, procedura de plată și de inspecție fiscală a obligațiilor fiscale ale contribuabililor mijlocii, activitatea de soluționare a contestațiilor, procedura de îndrumare, asistență și urmărire a respectării înlesnirilor la plată aflate în derulare pentru contribuabilii mijlocii, procedura de compensare și restituire a obligațiilor bugetare, procedura de executare silită a contribuabililor mijlocii etc.

2.Știri Generale

ICCJ: Nerespectarea dreptului la preaviz atrage nulitatea absolută a deciziei de concediere.
Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat că se impune admiterea recursurilor în interesul legii, formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa. În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 78 din Codul muncii cu referire la art. 75 alin. (1) din acelaşi cod, neacordarea preavizului minim de 20 de zile prevăzut de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, respectiv cu durata cuprinsă în contractele colective sau individuale de muncă, dacă aceasta este mai favorabilă angajatului, atrage nulitatea absolută a măsurii de concediere şi a deciziei de concediere.

Decizia Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANARC) privind obligaţiile de informare a utilizatorilor finali.
Decizia președintelui ANARC nr. 158/2015 stabilește informațiile referitoare la accesul și condițiile de utilizare a serviciilor de comunicații electronice destinate publicului, inclusiv cele referitoare la prețurile și tarifele aplicabile şi sumele percepute la momentul încetării contractului, modalităţile prin care aceste informaţii vor fi puse la dispoziţia publicului de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi formatul şi modalităţile de transmitere a notificării privind intenţia furnizorilor de a modifica unilateral contractul.
Obligaţiile menționate mai sus sunt impuse în sarcina furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.
Furnizorii care au pagină proprie de internet au obligaţia de a publica în cadrul secţiunilor dedicate planurilor tarifare de pe propria pagină de internet toate planurile tarifare existente în oferta comercială care pot fi contractate de utilizatorii finali.


Published:
Write us on WhatsApp