Suplinirea acordului unuia dintre părinți pe cale judecatoreasca

Toate deciziile importante din viața unui copil se iau, potrivit legislatiei romane, de către ambii părinți, deoarece, în marea majoritate a cazurilor, ambii exercita autoritatea parinteasca. Intra în aceasta categorile a deciziilor importante: alegerea sau schimbarea gradinitei, a școlii, eliberarea pasaportului pentru copil și deplasarile lui în strainatate, participarea la teste și ședințe de consiliere psihologica, etc.
În aceste situații, ambii părinți trebuie sa își dea acordul, de cele mai multe ori în scris, prin semnarea unui formular, a unei cereri, sau printr-o declarație notariala.
Nu puține sunt cazurile în care, pe fondul unor conflicte intre părinți, unul dintre aceștia sa refuze exprimarea acordului sau: fie nu dorește ca minorul sa plece într-o excursie în strainatate cu celălalt părinte, fie nu este de acord cu școala aleasa sau, uneori, dorește doar sa ii creeze dificultati fostului sau partener de viața.
În toate aceste situații, oricare dintre părinți, se poate adresa instantei de tutela- respectiv Judecătoriei în raza teritoriala a careia locuiește minorul, pentru a obtine duplinirea acordului sau pe cale judecatoreasca. Forma sub care se formuleaza cererea este aceea a unei ordonante presedintiale, iar taxa de timbru este de 20 lei pentru fiecare solicitare în parte.
Instanța, tinand cont de starea de fapt, de probele administrate, precum și de interesul superior al minorului, îl poate obliga pe părintele parat sa își dea acordul sau, în caz de refuz, hotărârea judecatoreasca sa țină loc de acord.
În aceasta situație, părintele reclamant nu va mai avea nevoie de acordul scris al parintelui parat, ci doar de hotărârea judecatoreasca prin care acordul acestuia este suplinit.


Publicat la:
Scrieți-ne pe WhatsApp